Vandaag heb ik een Grote Boodschap voor jullie: We gaan het namelijk over poep/poepen hebben. Voor de Vlamingen onder ons die al met rode oortjes en verhitte kaken willen verder lezen: doe geen moeite. Het gaat hier over stront. Als dat geen domper is op uw kolkende lustgevoelens, dan weet ik het ook niet meer.

Lekker stout

Stront. Shit. Kak. Drol. Kaka. Dat hier zo typen voelt een beetje lekker stout. Wat meteen aangeeft dat er een zekere lading aanhangt, aan die poep. Alle taboes de wereld uit in de 21ste eeuw? Ik dacht het niet. Dus komen we met titels als Kleine en Grote Boodschap, terwijl het iets is waar we allemaal mee te maken hebben. Sommigen meer dan anderen. Kijk, ik heb een darmziekte, dus ik heb het recht om over poep te praten. Schaamteloos.

Dokters in de Grote Boodschap

En dan te denken dat er dus dokters zijn zich die vrijwillig -vrijwillig!!!- specialiseren in tja, in uitwerpselen, oftwel, Grote Boodschappen van u en ik. Dat is pas schaamteloos. Of compleet gestoord. Maar is dat wel zo? Eigenlijk is het een van de meest alledaagse onderwerpen zou je denken, zoiets als het weer. Maar wist je dat nog steeds patiënten niet volledig alles durven vertellen over hun stoelgang, omdat er nog altijd die dikke smog van schaamte rondhangt? Hoe triest is dat? Terwijl, als er één plek is waar details ertoe doen, is het wel in het kabinet van de gastro-enteroloog. En die arts in kwestie is vast wel erger gewend dan jouw verhaal. En jouw verhaal is belangrijk voor het krijgen van de juiste hulp. Dus één advies: gooi het eruit! (Niet de drol, maar al je klachten omtrent die drol. Toch maar even meegeven. Niet de drol dus.Tenzij op commando in een potje met spateltje.)

Stank

Dat we afgestoten worden door geur van de Grote Boodschap is iets van alle culturen. (Ja, er zijn wetenschappers die die bestuderen en er nog voor betaald worden ook. Schaamteloos.) De geur stoot ons af om een goeie reden: drek kan oorzaak worden van ziekte. Dus wegblijven ervan is een goeie instinctieve reactie. Toch hing er eeuwenlang niet die waas van schaamte eromheen. De Romeinen gingen al samen op het toilet hun drol produceren terwijl ze discussieerden over de dingen des levens. Je vindt dit ook in andere culturen heen.

Schaamte

Schaamte over het hele poep-gebeuren komt pas veel later. Vooral in de Victoriaanse tijd ontstond er een gêne rond het onderwerp. Het romantische idee dat bevallige mensen niet boeren, scheten laten, of drollen draaien. Niet toevallig ging dit samen de introductie van afgesloten ruimtes waar je je behoefte ging doen, van een simpel hok in de tuin, tot het toilet binnenshuis.

Vriendschap

En nu leven we in een tijd van luchtverfrissers en sprays om toch maar te verdoezelen dat ook wij, verheven exemplaar van de mensensoort niet ontkomen aan het brengen van de Grote Boodschap. Je hebt vrienden waarmee je zonder nadenken de toestand van de dagelijkse stoelgang kan bespreken en je hebt vrienden waarbij zulke biecht het einde van de communicatie zou betekenen. Voor sommige mensen betekent zulke informatie de ultieme vorm van intimiteit: je voelt je veilig genoeg bij de ander om toe te geven dat ook jij stinkt. Voor anderen is het net een vorm van respect tegenover de ander om dat onderwerp uit de weg te gaan. Voor allebei valt wat te zeggen. In sommige huizen is het netjes om als gast je schoenen uit te doen, in andere huizen is het gastvrij je gasten hun schoenen te laten aanhouden. Iets gelijkaardigs geldt voor de omgang met Grote Boodschappen.

Grote Boodschap

Maar als persoon met een eigenwijze darm, is het niet meer zo een big deal en tegelijkertijd een very big deal: positieve vooruitgang op de wc-pot kan immers een teken zijn van positieve vooruitgang qua darmgezondheid. En dat is weldegelijk een Grote Boodschap die een mens graag wil delen.