#MOMLIFE zie ik geregeld staan op Social Media, met prachtige vrolijke kindergezichtjes en mooie mama’s die alles tegelijk doen; het runnen van een eigen onderneming tot rondlopen met een Glamorous look en vervolgens ook tussendoor de kinderen opvoeden en eventueel regie voeren op het huishouden. Multi-task Momma’s zijn we tegenwoordig, of wordt dat van ons verwacht? Misschien hebben wij dit zelf gedeeltelijk op ons afgeroepen vanwege het feminisme?

Gelijke rechten en gelijke kansen

Al hoewel… ik achter alles sta waar het feminisme voor staat en waar vrouwen jaren voor gevochten hebben; gelijke rechten als de mannen, gelijke salarissen en ook net zoveel kans als mannen in hoge posities. Lijkt het erop dat we nog niet helemaal af zijn van ‘’Een goede moeder is vaker thuis met de kinderen dan een man’’ of, “Een goede moeder laat haar kinderen niet al te lang bij oma”. Ik merk dat het bij velen nog vreemd is als je kiest voor een vakantie zonder je kinderen of zonder je partner. Reacties als; ‘’Gaat het wel goed in je relatie?’’ of, ‘’Vindt hij dit wel goed?’’ en ‘’Ik zou mijn kinderen nooit kunnen achterlaten’’ of ‘’Hebben de kinderen dan ook een vakantie dit jaar?’’.

Het gevoel van uitleg en verantwoording af moeten leggen over mijn keuzes

Betekent deze vraag dat ik dan een slechte moeder ben omdat ik ervoor kies om ook tijd voor mezelf vrij te maken? Wat zit er eigenlijk achter deze vraag? Ik had dit direct moeten vragen, maar ik ga dan meteen verantwoording afleggen en uitleggen wat voor leuke vakanties we allemaal met de kinderen doen. Gek toch eigenlijk? Ik wil dan aantonen dat ik wel een goede moeder ben, ook al kies ik ervoor om een keer een ‘me-time’ vakantie te hebben.

Selfcare

Als ik een paar dagen voor mezelf heb, ben ik eigenlijk altijd daarna wel opgeladen! Even geen kinderen om rekening mee te houden, en even doen wat ik leuk en fijn vind om te doen; Rustig eten zonder politieagentje te spelen, en bemiddelaar zijn tussen ruziënde kinderen of onderhandelen over de bedtijd. Mag het? Mag ik eens even bijkomen van het moederschap? Zoals we bijkomen en verlof opnemen van onze betaalde baan? Ook moederschap is hard werken en een fulltimebaan waarin je niet betaald wordt in geld, maar wel in liefde. Begrijp me niet verkeerd; maar ik ben een goede moeder, juist omdat ik ook eens aan mezelf denk. Als ik even ben bijgekomen dan kom ik terug als een herboren, frisse en gezellige moeder. 

Wordt er niet altijd gezegd; eerst voor jezelf zorgen en dan kan je dat goed voor anderen? Of geldt dit voor moeders niet?