Mei-maand is Mijn maand! Je ruikt de zomer al dichterbij komen, alles is fris en fruitig, maar bovenal: Hoera, Ik ben jarig!

Feestje

Veel mensen van mijn leeftijd vinden dat al lang geen feestje meer waard, want oeioeioei wat zijn we oud. Maar wat zou dat? Ik voel me niet oud en als ik het dan toch zou zijn: Who cares? Is daar iets mis mee dan? Nee toch? Het moet zijn dat ik dan toch tenminste iets goed doe in dit leven, als ik ouder word. Het lijkt me namelijk een vereiste van “leven”, niet? Tussen geboorte en doodgaan is een hele tijd waarin je groeit en krimpt haha!

Voorrecht

Ouder worden is een voorrecht. Al vind ik dat ik voor mijn beurt spreek want met mijn 46jaar voel ik me echt niet oud. Het is gewoon een getal. Als je de twee cijfers optelt heb je 10, hoe mooi is dat? Je kan oud zijn op elke leeftijd, vind je ook niet? Laat ik je geruststellen: Ik ben nog niet helemaal overgeschakeld op een volledig beige garderobe!

Kapsel

Bekentenis: ik heb al even een leesbril nodig af en toe. Maar dat is alleen maar leuk: weer een leuk modieus item om uit te kiezen. Welke vrouw wil dat nu niet? Dat is allemaal goed en wel Kristien, wat met die grijze lok in je haar? Wel,die vergezelt me al van toen ik nog jong was. Echt jong dan. Een beetje strategisch je haar draperen (net zoals sommige semi- kaalhoofdige mannen ware haardrapeerkunstenaars zijn) en je ziet er niks van!

De aftakeling

De nadelen van ouder worden, daar hoef ik je niet meer mee lastig te vallen. Daar zorgen de sociale media en de boekskes wel voor. Het is een doembeeld dat je te allen tijde moet zien te vermijden, is de conclusie. Hej, ook ik wil er fris en sappig blijven uitzien in de mate van het mogelijke, we zijn allemaal een gezonde portie ijdel. En daar is niks mis mee. Dus wees niet bezorgd: je kan nog met mij in het openbaar gezien worden. Ik was me nog steeds enzo, als dat een geruststelling kan zijn.

Hoera, ik ben jarig!

Maar aan dat ouder worden zijn ook voordelen. Echt waar! Geloof je me niet? Jawel! Daarom: Hoera, ik ben jarig! Die grijze lok? Die hoeft niet langer per se weggedrapeerd te worden onder een laag bruin haar. Die rimpeltjes onder je ogen en naast je mond? Vergelijk het met een nieuw paar schoenen. Niets erger dan de eerste schar op je nieuwe schoenen, de tweede en derde vlek erop doen al veel minder pijn! 😉 Net zo met je rimpels: je hoeft er niet langer om te janken! Trouwens, ze tonen je leven, net als littekens die je verhaal vertellen. Het voordeel van deze tussenleeftijd (ik ben officieel “middelbaar”, bah!) is bovendien dat het allemaal nog niet te erg uit de hand is gelopen qua verzakkingen of diepe groeven.

Voordelen op een rij

Daar komt nog bij dat met elk nieuw levensjaar op de teller je je onbelangrijke dingen steeds minder gaat aantrekken. Zoals de diepte van die rimpels bijvoorbeeld. Je wil er goed uitzien, maar hebt ook vrede met het verval. Je weet intussen beter wat belangrijk is voor jezelf en wat niet en durft ernaar te handelen. Meningen van anderen zijn niet langer heilig. Je durft meer je eigen koers te varen.

Knullig

Je hoeft echt niet langer mee te zijn met de laatste trends en je mag wat knullig zijn met technologie: het wordt je allemaal een beetje vertederd vergeven. Want tja, je bent nu officieel een knullige oudere die er ook niet aan kan doen. Bovendien ligt die eerste keer dat je “mevrouw” genoemd werd (En dat toen je de mevrouw-leeftijd nog lang niet bereikt had!) alweer lichtjaren achter je en kon je het intussen een plekje geven… De mensen om je heen zijn steeds vaker echt de mensen die je om je heen wil. Je kan teren op je ervaring in je werk, je opvoeding, je hobby’s en ook je ziekte/je zieke lijf. En weet dat na diepe laagtes er altijd weer betere tijden komen. Die ervaring kan je ook doorgeven aan jongere, zoekende mensen en dat voelt fijn. Je luisterend oor heeft tonnen begrip voor andermans zorgen, want je hebt intussen iets ervaren in je leven wat je erin herkent. Heerlijk ook dat je je eigen handleiding eindelijk een beetje begint door te hebben!

Feestbeest

Toch ben ik geen feestbeest wat verjaardagen betreft. Geef mij in plaats van een groot feest maar een aantal aparte dates één op één met wie me lief is. Geen groot gedoe, maar lekker klein genieten. En dat is prima. Ik hoef me helemaal niet te veranderen in wie ik niet ben! Ook dat besef je helemaal als je 46bent. Kortom: Hoera, ik ben jarig!