Aan het wandelen, dat is wat ik de laatste tijd veel doe. Gewoon een rondje door de wijk, soms vanaf mijn ouders naar mijn eigen huis. En soms gaan we ervoor op pad. Kilometers maken in voorbereiding op Santiago. Er wordt gezegd dat hardlopen en wandelen gratis sporten zijn. Maar op een of andere manier lukt dat niet echt. Want wat heb je eigenlijk voor spullen nodig als je gaat wandelen?

Het belangrijkste zit aan je voeten. Nu kan je ook goed wandelen op comfortabele schoenen maar aangezien ik echt een kilometervreter wil worden heb ik gekozen voor wandelschoenen in combinatie met wandelsokken. De schoenen zijn een hoog model omdat ik nogal flexibele enkels kan hebben en nu zak ik er minder of tot nu toe eigenlijk niet doorheen. Die sokken zorgen weer voor een goede vochtopname zodat ik geen zweetvoeten heb en daardoor minder kans op blaren. Ik heb gekozen voor Smartwool PHD sokken. Deze zijn gemaakt voor combinatie met Merinowol end dat zorgt voor droge voeten.

Weer een aankoop erbij

Hoe langer mijn afstanden worden hoe meer ik het fijn vind om luchtige broeken te dragen. Om te voorkomen dat mijn bovenbenen gaan schuren zorg ik altijd dat ik een strak broekje onder mijn wandelbroek aan doe. Dit loopt gewoon een stuk comfortabeler, niks zo vervelend als schuurplekken. Op koudere dagen doe ik vaak een hardlooplegging aan maar heb toch ook maar de niet flatterende wandelbroeken gekocht. Ik ga niet voor de missverkiezing met deze outfit maar het loopt wel heerlijk en daar gaat het om.

Gadgets en Apps

En als het om gadgets gaat is wandelen natuurlijk een speeltuin. Nu heb ik al een sporthorloge door het hardlopen en die gebruik ik ook met het wandelen. Ik heb een strava account en sinds kort heb ik de app Komoot. Deze is echt gericht op wandelen. Als je hem op je telefoon zet krijg je er een kaart gratis bij van bijvoorbeeld je regio maar ik heb een extra optie aangeschaft zodat ik alle wandelroutes van de wereld heb. Wij gaan ook op vakantie wandelen en het doel is natuurlijk een stuk van de Camino Frances.

Naast deze app zijn er nog heel veel andere apps. Via wandelroutenetwerk , wandelen en natuurmonumenten zijn er diverse apps te vinden. Wat ik naast mijn wandel apps een niet te vergeten app vind is HogeNood. Daarop kan je alle beschikbare toiletten vinden in je huidige omgeving, Dit zijn de apps die fijn zijn voor wandelroutes in Nederland en eventueel in het buitenland. Ook heb ik als voorbereiding wat apps opgezocht voor mijn route op de Camino.

Gratis of toch niet zo gratis

Om het mezelf zo aangenaam mogelijk te maken heb ik afgelopen weekend een goede wandelrugtas aangeschaft bij Bever. Een tas die steunt op mijn heupen en een goede ventilatie heeft tussen rug en tas. Ik heb snel last van mijn nek en daardoor snel migraine en om dat te verminderen heb ik een goede tas aangeschaft van Osprey. Gemak dient de mens. Het volgende op mijn lijstje zijn wandelstokken die zeker in de bergen van Italië deze zomer en Spanje volgend jaar nodig zullen zijn.

Dus dat gratis is helaas voor mij niet van toepassing maar je kan het altijd zo gek maken als je zelf wilt. En aan de andere kant is het soms een duurdere aankoop maar je doet er jaren mee. Goedkoop kan soms alsnog duurkoop zijn.

Wat is jouw duurste aankoop om in beweging te blijven?