Vroeger bij ons thuis verdiende mijn vader het geld. Mijn moeder gaf ons te eten, troostte, zette thee en kookte de aardappelen. Mijn zusje en ik waren wel gelukkig hiermee, geloof ik. Achteraf wordt alles toch mooier, is mijn ervaring. Het gelazer en gedonder vergeet je snel. Net als het liedje van Elvis “Sweetened through the ages just like wine”. Feit was wel dat mijn vader de kostwinner was.

Verschillen tussen man en vrouw

Het was bij ons een vrouwengezin. Ik kan me overigens niet herinneren dat er in ons gezin ooit iets is gezegd over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Maar ik wist wel dat het ook anders kon gaan. Ik kwam veel over de vloer bij, laten we hem Erik noemen in deze situatie, Erik een schoolvriendje.

Zijn vader maakte altijd ‘ouwe-jongens-krentenbrood-grappen’ zoals: Een vrouw achter het stuur, bloed aan de muur. De moeder van Erik had huishoudgeld waarvan ze ‘alles moest doen’, als een soort verkapt loon. Zijn vader permitteerde zichzelf van alles, terwijl de moeder op een houtje zat te bijten. Toen ik aan Erik vroeg of hij dat niet raar vond, zei hij; Ja, maar mijn vader verdient ook al het geld, dus ik vind dat eigenlijk wel normaal. Jij niet dan?

Ongelijke relaties

Machtsspelletjes binnen een huwelijk, omdat er een financiële afhankelijkheid bestaat, gezellig… Vrouwen zijn in het grootste gedeelte deel van de wereld sowieso de Sjaak, omdat de man ‘de baas’ is. Een realiteit die zo onwaarschijnlijk obsceen is als je erover nadenkt. Mensen hebben een grotere kans op depressies wanneer ze in een ongelijke relatie zitten. In Nederland is nog steeds het grote deel van de kostwinnaars een man, maar die verhoudingen zijn de laatste jaren wel enorm veranderd. In mijn omgeving zijn de meeste mannen ook nog steeds degenen die het meest verdienen. Maar nu leef en werkte ik in een mannenwereld dus heb ik te weinig vergelijkingsmateriaal.

Eigen kostwinner

Ik ben altijd eigen kostwinner geweest. Ik ben daar ook trots op. Ik heb mijn trots ook om niet afhankelijk te willen of hoeven zijn van een man. De meeste mannen worden daar meestal helemaal niet gelukkiger van als hun vrouw meer verdient dan hijzelf, schijnt. De kans op een echtscheiding blijkt ook vele malen groter wanneer de beide partners ‘financieel gelijkwaardig’ zijn. Maar dat heeft toch een andere reden dan alleen maar het geld. Omdat de traditionele verhoudingen en taken wegvallen, ontstaan er veel meer discussies over wie de vuilniszakken doet en wie de kinderen van school ophaalt.

Zelf denk ik, in mijn relatie, dat de discussie vooral interessant is wat wij samen belangrijk vinden voor een goed leven. En dat is gelukkig niet altijd alleen maar dat geld. Als wij het in zo een rijk land als Nederland al niet voor elkaar krijgen, hoe moet het dan in al die andere landen?

Laatst zocht ik Erik op Facebook. Zijn vrouw is rechter, hij is huisman. Sommige dingen lossen zich vanzelf op…

Wie is bij jullie de kostwinner in huis?