Ik heb jeuk. Heel erge kneiterharde jeuk in mijn hals. Het liefst zou ik twee vorken pakken en die vanaf mijn kin tot aan mijn borst gebruiken om mijn huid tot bloedens toe mee open te rijten, als dat zou helpen om de jeuk te stoppen. Liever bloed dan jeuk, is mijn motto van de afgelopen drie dagen. Ik snap nu de uitspraak van Fred van Leer, naar wie mijn gedachte ook al de hele week naar uitgaan; Ik wens je te korte armpjes en ongelooflijke jeuk. Het is echt iemand wat je niemand toe zou wensen.

Voor een prikkie

Mijn vriendin wist een nieuwe outlet-store. Een oud pand ingericht als luxe parfumerie en allerlei beautyproducten werden verkocht voor een prikkie. Ik was excited want zo voor de dure maanden die eraan komen is het altijd leuk om voor weinig een lippenstift van Chanel te scoren of een dure parfum. Om kort te gaan; ik zocht een dagcreme, want mijn vertrouwde potje was bijna leeg. Ik speurde, maar kon niets van mijn gading vinden. “Ik smeer nooit zomaar wat op mijn gezicht,” riep ik nog. “Het merk wilt ook wat.”

Anti-aging

Een grote hoeveelheid potjes en tubes ging door mijn handen en uiteindelijk had ik een flesje te pakken. “Dat is een heel goed merk,” zei mijn vriendin nog. En als zij het zegt, dan is het zo. Vorige week bekeek ik het flesje. Complete anti-aging retinol-in-oil, las ik. Op de verpakking stond in minuscule lettertjes te lezen dat het een goedje was tegen rimpels, vlekjes en slappe huid. Ik dacht mijzelf; Bring it on! Weg met de veroudering en op naar een strakke Ankie! Met grote likken zijde-zachte peperdure olie smeerde ik voor het slapengaan in mijn hals en op mijn wangen. Het rook heerlijk en tevreden viel ik, als een bijna al schone slaapster, in slaap.

Jeuk! Heel veel jeuk!

De volgende ochtend was het hel op aarde door de ondraaglijke jeuk in mijn hals en op mijn kin. Mijn huid gloeide en brandde alsof ik de hele nacht onder een zonnebank had liggen knetteren. Ik wist meteen dat het flesje de boosdoener was en sloeg aan het googlen. Het spulletje had slechts gebruikt mogen worden in verdunde vorm met een andere creme, zo bleek, en is verboden voor mensen met een gevoelige huid (ikke dus).

Ik las over bijwerkingen als beschadigde huid, jeuk, roodheid en verbranding, terwijl ik ijskoude natte washandjes tegen mijn gloeiende hals drukte. Nu zijn we drie dagen verder en ik verdraag nog geen enkele aanraking, geen boordjes of randjes van bloesjes en shirts en ik moet geduldig (yeah net mijn sterke kant) wachten tot mijn huid hersteld is. Tot die tijd smeer ik mezelf tot achter mijn oren met vaseline. Die van de apotheek, want het merk wilt ook wat…