Na jaren hopen, dromen en wensen is het eindelijk zo ver. Dit overjarige kuikentje gaat het ouderlijk nest verlaten. Natuurlijk komt hier een hoop geregel, geld uitgeven en verhuisstress bij kijken. In deze reeks neem ik je mee naar mijn eigen plekje. Van verhuistips en regelwerk tot de inrichting van mijn huis en het verhuizen naar de grote stad. Vandaag vertel ik je wat je moet regelen als je in een huurhuis gaat wonen.

De laatste keer dat ik op mezelf ging kwam ik in een gespreid bedje terecht. Ik ging samenwonen en hij woonde daar al zo’n twaalf jaar in zijn eentje. Alles was al ingericht, regelzaken geregeld en omdat hij er al zo lang woonde hoefde ik nog weinig in het huishouden te doen ook. Ideaal! Nu ligt het net even wat anders. Ik ga in mijn eentje wonen en moet dus niet alleen de inrichting zelf uitzoeken (en betalen) maar ook al het regelwerk doen. Nu pas besef ik me hoeveel geluk ik had, want ik had namelijk geen idee wat er allemaal geregeld moest worden.

Wat moet je regelen?

Het klonk zo simpel. Spullen inpakken, verhuizen en weer uitpakken. Er komt echter nog veel meer bij kijken. Een verhuizing gaat gepaard met een hoop regelwerk. Van het inpakken van je spullen en het regelen van verzekeringen tot het afsluiten van een energie- en watercontract. Ik kan heel vergeetachtig zijn dus om zeker te weten dat ik niks vergeet heb ik een handige checklist gemaakt. Gelukkig kan ik al heel wat afstrepen:

  • Geef je adres op tijd door aan verschillende instanties;
  • Schrijf je in bij je nieuwe gemeente;
  • Sluit contracten af voor gas, water, licht, internet en televisie. Ik heb ervoor gekozen om televisie te laten zitten en heb dus alleen een internet contract afgesloten;
  • Zorg dat je verzekeringen op orde zijn. Ik heb o.a. een inboedelverzekering afgesloten;
  • Verhuis je naar een andere stad of buurt? Regel dan een nieuwe dokter en tandarts;
  • Verhuismateriaal regelen. Helaas moest ik dit door de lockdown ook allemaal online kopen. Best duur kan ik je vertellen;
  • Neem vrij voor je verhuizing. Bij veel bedrijven krijg je 1 dag vrij voor je verhuizing middels bijzonder verlof;
  • Nieuwe adres op je werk doorgeven;
  • Kaartjes sturen om je adres door te geven (op Kaartje2go kun je een proefdruk bestellen. Erg leuk om te zien!);
  • Als je eenmaal in je huis woont krijg je een brief over verschillende belastingen. Dit kun je in een keer aflossen of een bedrag per maand betalen. Ik verspreid de pijn graag over meerdere maanden dus ik ga voor de laatste optie.

Verhuizen: zelf doen of uitbesteden

Verhuizen is natuurlijk het goedkoopst als je alles zelf doet. Uitbesteden kost misschien wel wat, maar neemt je ook veel werk uit handen. Dit vond ik zelf belangrijker dan de extra kosten die ik ga maken, maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze. Wat ik heb gemerkt is dat de prijzen van verhuisbedrijven enorm verschillen. Mijn advies is dan ook om bij verschillende verhuisbedrijven een offerte aan te vragen. Ik vond het vooral belangrijk dat het niet super duur was en dat mijn spullen goed verzekerd zijn. Ik kwam uit bij student verhuizers. Zij zorgen er met twee verhuizers voor dat mijn spullen veilig naar Rotterdam vervoerd worden en ook het sjouwen kan ik aan deze krachtpatsers overlaten.