Zeker nu met Black Friday in ons vers geheugen en de decembermaand weer voor de deur staat lijkt het of we helemaal doorslaan. We willen onze verlangens bevredigt hebben en winkelen er op los. Onze kooplust is bijna niet meer te bevredigen...

Consumeren als lieve lust

Hij is sneller en platter. En de batterij gaat lekker lang mee. Die nieuwe smartphone glimt je tegemoet in de winkel. Blij als een kind huppel je ermee naar buiten. Het is namelijk fijn iets moois te kopen. Dat vind ik niet alleen maar kennelijk meer mensen. Natuurlijk heb je de sjacherijnige meneren die voor de paskamers op hun vrouw zitten te wachten. Maar het gros van ons consumeert dat het een lieve lust is. Maar maakt kopen gelukkig?

Is winkelen lekkerder dan seks?

Kopen geeft een roes. Je zit in een flow, de ervaring wordt ook wel met seks geassocieerd. Ik ken zelfs vrouwen die winkelen fijner vinden dan seks. Dat is nogal wat. Of mannen het daarmee eens zijn is nog maar de vraag. Mannen, waaronder ikzelf ook tja ik blijf toch een aparte, zijn veel doelgerichter in winkelen. Wat dat betreft ben ik ook net een oermens, Ik ben gefocust op mijn prooi en kan daarna naar huis. Maar hoeveel vrouwen kijken meer om zich heen. Maar gefocust of niet, we voelen allemaal de kooproes.

Kooplust door troostshoppen

De kooplust kan ook dienen om jezelf te troosten. Als je iets naars heb meegemaakt, een verlies heb meegemaakt dan kan het helpen iets leuks te kopen. De Retail Therapy, winkelen als therapie. Natuurlijk is therapie een behandeling met een doel dat is wat anders dan die nieuwe schoenen kopen maar het biedt tijdelijk wel even troost.

Blij worden van de kleine dingen

Op langer termijn worden we van materiele zaken niet gelukkig. We moeten onszelf aanwennen om blij te worden van kleine dingen, niet van spullen; een leuk gesprek, een lief appje, een lekkere maaltijd die je wordt voorgezet. En van de vriendschap en liefde die we krijgen van onze omgeving want een knuffel brengt soms veel meer dan de aanschaf van een nieuw iets…