Bijna mijn hele leven heb ik onder de zogenoemde armoedegrens geleefd. Ik vertel over hoe het leven met een uitkering, wat ik met mijn moeder had was, hoe ik leefde tijdens mijn studie en hoe ik er nu voor heb gezorgd dat het de goede kant op gaat.

Kan je met twee personen rondkomen van een uitkering?

Mijn moeder kon vanwege haar ziekte niet werken, daarom moesten we het met z’n tweeën redden van een uitkering. Een uitkering waarvan een deel werd ingehouden vanwege overige schulden, die we niet konden betalen, omdat we een uitkering hadden. Een vicieuze cirkel. Kan je met twee personen rondkomen van een uitkering? Eigenlijk niet.

Mijn hele middelbare schooltijd heb ik gedaan met één paar gymschoenen (die een maat te klein waren), op mijn verjaardag kreeg in nieuwe (tweedehands) kleren en mijn zakgeld spaarde ik grotendeels op voor mijn studie (het overige gedeelte ging naar boodschappen).

De vragen waarom ik geen goede schoenen had, kwamen mijn neus uit. Het feit dat we na één avond vrienden over hadden, daarna twee weken leefden op water en brood was normaal en dat ik moest stoppen met sport e.d. nam ik voor lief.

Dit leven was voor mij normaal. Ik wist wel dat de meeste mensen iedere dag een warme maaltijd aten en dat er meestal genoeg geld was voor degelijke kledij, maar met een beetje minder geld kon je prima leven, vond ik zelf.

In de tijd dat ik nog studiefinanciering (en een wezenpensioen) ontving

Nadat mijn moeder overleden was kreeg in mijn wezenpensioen en het meeste geld zette ik op mijn spaarrekening. Twee jaar had ik mij (bijna) geen zorgen hoeven maken om geld. Er was altijd eten in huis, elke avond een warme maaltijd en mijn eigen geld kon ik zo nodig uitgeven aan nieuwe kleren (wat ik bijna niet deed, want het voelde onnatuurlijk en raar om daar zoveel geld aan uit te geven).

Toen ik eenmaal ging studeren en op mezelf ging wonen leende ik maximaal. Ik kon net niet rondkomen en moest dus al van mijn spaarrekening snoepen.

Mijn spaargeld wilde ik eigenlijk niet gebruiken voor boodschappen, dus ik begon zuiniger te leven dan ooit. Ik at hoogstens twee maaltijden per dag en soms bestond een maaltijd uit een zak chips, want dat was immers goedkoop.

Hoe doe ik het nu?

Het is nu een gekke tijd voor mij. Ik studeer even niet, heb geen echte baan en heb dus een inkomen van rond de €100,-. Dat betekent dat ik toch aan mijn spaargeld zit, maar ik wilde niet zo leven, zoals ik al velen jaren had gedaan. Het was tijd voor een verandering.

Vorig jaar ben ik begonnen met “beter leven”. Ik wilde mij even geen zorgen meer maken om geld. Alles draait altijd maar om geld. Ik begon normale boodschappen te doen, ik at beter en zorgde beter voor mijzelf. Ik begon langzaamaan te veranderen in de persoon die ik wilde zijn.

Nu begint mijn geld echter op te raken en begint over een paar maanden het spannende avontuur om rond te komen. Ik houd jullie op de hoogte!

Tips:

  1. Maak een lijst met vaste inkomsten en uitgaven.
  2. Neem een kijkje in je bankgegevens en tel alle kleine uitgaven bij elkaar op. Daar kun je vaak meer op besparen dan je denkt!
  3. Stel jezelf een budget op, pin dat geld aan het begin van de maand en geef alleen dat uit. Op=op en als je wat over houd kan je daar wat leuks van doen.