Lekker lezen. Het is een van mijn favoriete bezigheden. Niet alleen boeken voor mijzelf maar zeker ook met de kinderen in mijn gastouderopvang. Lezen verbreed je horizon en zeker als je nog klein bent laat het je groeien. Je woordenschat, je wereld om je heen. Maar ook de wereld waar je je nu in bevindt.

Deze week ben ik weer ouderwets lid geworden van de bibliotheek. Bij ons in Dordrecht is de bieb een statig gebouw midden in het centrum. Ik ging er heen met vier peuters wat al een onderneming op zich is. Ze mochten allemaal een boekje uitkiezen van de peuter-kleuter afdeling, Wij vielen met onze neus in de boter want er was net een voorleesmoment. En voorlezen is bij deze peuters favoriet.

Heeft die mevrouw geen huisje?

Wat ze wel bijzonder vonden vertelden ze bij thuiskomst, was dat deze mevrouw geen huisje had zoals ik. Wij gebruiken vaak een kamishibai, een japans vertelhuisje. Wat ik daar zo fijn aan vind is dat het heel interactief is. Ik heb geen boek in mijn handen dus heb mijn beide handen vrij. Vrij om een bijpassend knuffeltje te gebruiken, of om mijn woorden kracht bij te zetten. Ik vind voorlezen heerlijk! Bij onze eigen kinderen was lezen ook een vast onderdeel van het bedtijd ritueel.

Al jaren is het lezen ook onderdeel van mijn eigen slaapritueel. Mijn voorkeur is altijd een echt boek geweest, maar doordat ik vaak last heb van mijn handen heb ik jaren geleden mijn eerste E-reader aangeschaft. Momenteel ben ik bezig met mijn tweede E-reader, het is ideaal omdat het een stuk lichter is. Daarnaast kan ik nu ook in het donker lezen zonder vervelend nachtlampje en ik dus de man des huizes niet wakker maak. Zelfs niet als ik weer eens een slapeloze nacht heb en om middernacht verder ga in mijn boek.

Lezen promotieteam

Lezen geeft mij rust, een moment zonder de lijstjes in mijn hoofd. Een moment in een andere wereld. Doordat ik het zelf zo fijn vind probeer ik het ook zo actief mogelijk te doen in mijn opvang. Het gebeurt vaak dat de kinderen van mij een prentenboek cadeau krijgen zoals bij de actie www.geefeenprentenboekcadeau.nl Een leuk initiatief waar je voor een klein bedrag een prentenboek kan kopen om te houden of om weg te geven.

Dus heb je binnenkort een kinderverjaardag of een volwassenen denk dan eens aan een boek. Als je dan toch een boek aanschaft, probeer het eens te doen bij een plaatselijke (kinder) boekenwinkel. Dat zijn ook de winkels die de sinterklaasfestiviteiten in jouw woonplaats regelen.