Het onderwerp ‘lichtpuntjes’ is een vaak terugkerend onderwerp op deze blog. Als chronisch zieke (lees: spoonie) deal je op sommige dagen dan ook vaak vooral met meer persoonlijke tegenslagen dan hoogtepunten. Toch is het goed om zo af en toe even bij jouw prestaties stil te staan. Want: ook al is die ene prestatie zo klein en ‘gewoon’ voor die ene ‘normale’ gezonde persoon in jouw directe omgeving, voor jou gaat het negen van de tien keer om een absolute overwinning.

Overwinningen

Zo kwam ik laatst op Facebook een bericht van een vriendin tegen waarin zij vermeldde dat ze iedere dag een lijstje maakt met persoonlijke highlights en behaalde successen van de afgelopen 24 uur. Iets waar ik zelf, tot op dat moment, totaal nooit bij stil had gestaan. Kleine overwinningen als het doen van de was of afwas, een paar uur erop uit of buiten de deur of zelfs deelnemen in iets wat je oprecht leuk vindt of blij maakt zonder over al dat andere gedoe te stressen. Dingen waar je wellicht niet zo zeer extreem bij of over nadenkt, maar die wel nèt je dag maken of je net even goed doen.

Dankbaar

Een middagje gezellig met jezelf Netflixen op de bank, het scoren van dat nieuwe toffe kledingstuk of nieuwe makeup in jouw favoriete winkel online, dat leuke WhatsApp groep gesprek waar je maar om bent blijven lachen, een succesvolle date of zakelijke afspraak of die mooie wandeling door de natuur. Een goed boek of iets waar je je creativiteit even helemaal in kwijt kunt. Zelf heb ik lange tijd niet ver alleen met het openbaar vervoer kunnen reizen. Dan is het moment waarop ik dit dan toch maar weer even flik best bijzonder. Iets om bij stil te staan en zeker te koesteren. Goed voor je zelfvertrouwen èn goed voor je mindset.

Challenge

Tijd om alles op te schrijven! Minstens vijf items per dag. Iedere dag weer. Waar ben jij dankbaar voor? Wat waren jouw persoonlijke highlights van die dag? Waar werd jij helemaal blij van? Wat zijn momenten die je absoluut niet snel zult vergeten? Ik daag je uit om de challenge met mij aan te gaan. Zelf kies ik er voor om dit fysiek op papier te doen, maar natuurlijk kan dit ook gewoon als notities in je mobiele telefoon. Niets hoeft uitgebreid, zo lang er iedere dag maar vijf dingen op je lijstje staan. Wedden dat je er uiteindelijk best trots op jezelf van wordt?