Self-care isn’t selfish.

Voor sommige mensen is het heel makkelijk: goed voor jezelf zorgen. Voor de meeste mensen kan het echter best een opgave zijn. In een drukke wereld gericht op prestatie en waarin alles veel te snel gaat, schiet je er zelf nog wel eens bij in. De meesten van ons zijn meer gericht op anderen dan op zichzelf. Wanneer je ziek bent of psychische klachten hebt, kan het nog iets lastiger zijn om goed voor jezelf te blijven zorgen. Waarom zou je je namelijk nog druk maken om wat je draagt, of je haar gekamd is en wanneer je voor het laatst hebt gedoucht wanneer je toch meestal op bed ligt?

Toch gaat ‘voor jezelf zorgen’ om meer dan er goed uitzien. Voor jezelf zorgen doe je namelijk niet voor de buitenwereld, nee, dat doe je voor jezelf. Wanneer je wat aandacht besteedt aan jezelf, wanneer je een beetje lief durft te zijn voor jezelf, zal je beter voelen wie jij bent en wat jij wil. Je zal merken waar jij behoefte aan hebt, je gaat je grenzen voelen, je mag even stilstaan bij hoe het met jou gaat in plaats van met de ander. Dit besef heb je nodig om een gebalanceerd leven te kunnen leiden. Natuurlijk is het belangrijk hoe het met anderen gaat, maar iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk. En jij dus voor dat van jou. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je ook wat van jouw liefde en zorg in de belangrijkste persoon in jouw leven stopt: jezelf.

In plaats van nog meer uit te wijden over het belang van zelfzorg, geef ik je in dit blog liever tips en inspiratie. Ik heb een lijst samengesteld met dingen die kunnen bijdragen aan zelfzorg. Kies uit wat bij jou past en experimenteer er eens mee. Wanneer je het nog erg moeilijk vindt om iets liefs voor jezelf te doen, begin dan klein en noteer in jouw telefoon, in een schrift of in een bullet journal hoe het is verlopen: hoe voel je je wanneer je de activiteit uitvoert? Hoe voel je je er na? Paste de activiteit bij je en wat wil je de volgende keer proberen? Stel kleine doelen, doe wat voor jou haalbaar is. Is dat 1 activiteit in de week of is dat 1 activiteit per dag? Het maakt niet uit, het gaat hier niet om het presteren maar om het vinden van wat rust, geborgenheid en liefde bij jezelf. Maak dat dus ook voor jezelf zo comfortabel en veilig mogelijk. Heel veel succes en natuurlijk plezier!

zelfzorg

Talk to yourself like you would to someone you love.

 ♥ Ga offline voor een uur. Zet de telefoon op vliegtuigstand, zet die laptop uit, leg de tablet weg en zorg dat je echt even in het hier en nu bent. Kijk of je kan voelen waar je behoefte aan hebt. Een boek? Iets creatiefs? Even naar buiten gaan? Voel en doe!

 ♥ Adem. Dat klinkt gek want je doet het de hele dag, maar adem eens bewust door. Let op hoe jouw borst zich op en neer beweegt, voel de ademhaling via jouw neus naar binnenstromen. Wees je een paar minuten bewust van de bewegingen en de gevoelens in jouw lijf. Wat doet dat met je?

 ♥ Dans. Zet muziek op waar je vrolijk van wordt en dans het hele nummer. Het hoeft niet mooi, soepel of sexy te zijn, dans gewoon. Laat het gaan. Laat het los en dans.

 ♥ Ga even slapen. Als je je moe en rot voelt, kan het goed zijn om in beweging te komen. Echter, soms is het ook heel fijn om gewoon even onder een dekentje te kruipen en een dutje te doen. Maak het dutje niet te lang: maximaal een half uur, anders voel je je daarna alleen maar slechter.

 ♥ Schrijf. Pak een stuk papier, ga achter de laptop zitten: doe wat jij makkelijk vindt. Pen of typ neer wat in je opkomt. Hoe voel je je? Waar denk je aan? Wat is er vandaag gebeurd? Wat zit er al een tijd in je hoofd? Begin maar eens met schrijven en kijk wat er komt.

 ♥ Neem een warme douche. Voel het water op je lijf, voel de ontspanning van de spieren en laat het allemaal even los. Sop jezelf lekker in met een fijne douchegel en was je haren. Wees je even bewust van hoe fijn het warme water voelt. Neurie een liedje als dat goed voelt. Lukt het te ontspannen?

 ♥ Speel met jouw huisdier, als je die hebt natuurlijk. Aai je hond, kat, konijn, cavia, hamster of leguaan. Hoe voelt hij eigenlijk? Hoe reageert hij op jouw aandacht? Hoe voel jij je bij jouw dier?

 ♥ Eet. Kies iets lekkers voor jezelf uit en ga dat eten op een plek die jij fijn vindt. Is dat in bed, op de bank of buiten? Wat kies je als je voor jezelf iets lekkers mag uitkiezen? Het hoeft niet gezond of verantwoord te zijn, neem waar jij zin in hebt.

 ♥ Lees. Pak een boek, een tijdschrift of iets anders om in te lezen en leg die telefoon even weg. Probeer op te gaan in het verhaal, nestel je lekker op de bank met een kop thee en geniet van de rust en het verdwijnen in een andere wereld. Wat vind jij fijn om te lezen?

 ♥ Zet een kop of een pot thee. Kies een smaak uit die jij lekker vindt. Drink het warme goedje met aandacht. Wat ruik en proef je? Wat vind je lekker aan deze thee? Had je dorst? Wat doet de warmte in jouw lijf? Geniet er lekker van en probeer een beetje te ontspannen.

 ♥ Wees creatief. Schrijf in jouw bullet journal, plak foto’s in een fotoboek, teken, schilder, fotografeer, knutsel, maak post voor iemand, schrijf een brief naar jezelf, naai iets op de naaimachine, leer haken of breien: het maakt niet uit! Gebruik je handen om iets te maken.

 ♥ Bekijk filmpjes op YouTube. Zijn er YouTubers die jij graag volgt? Misschien zijn er wel nieuwe video’s of heb je oude vlogs nog niet bekeken. Nestel je lekker op de bank of op bed met de laptop en kijk de filmpjes waar jij blij van wordt. Vergeet niet: niet alles is wat het lijkt. Ook vloggers hebben rotdagen, voelen zich wel eens eenzaam en verdrietig. Zij zijn ook niet perfect, want ze zijn mensen.

 ♥ Luister naar een podcast. Laat je leiden door de stem en luister naar wat er wordt verteld. Lukt het je om er even helemaal in op te gaan?

 ♥ Ga naar buiten. Loop een rondje door het bos, door de stad of door het park. Ga naar een plek die jij fijn vindt. Voel je de zon of juist de regendruppels? Is het koud of warm buiten? Wat doet het met je om in beweging te komen? Waar ben je naar toe gelopen?

 ♥ Leer iets nieuws. Misschien wil je wel een andere taal leren, of wil je graag leren haken. Een taal leren kan met diverse apps en leren haken kan zelfs via YouTube. Zoek uit wat jij graag zou willen leren en waar je dit kan doen. Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws geleerd?

 ♥ Speel een instrument, als je dat kan natuurlijk. Misschien staat die gitaar al veel te lang op zijn standaard en is die trompet ook al maanden de kist niet meer uit geweest. Misschien heb je al lang niet meer gezongen of speelde je vroeger klarinet en wil je het wel weer eens proberen. Pak het op en probeer! Je kan niet falen, want je doet het alleen voor de lol.

 ♥ Ga naar de bibliotheek. Omring jezelf met de rust van boeken en tijdschriften. Pak een boek dat je er interessant uit vindt zien en lees een stukje. Snuffel lekker rond. Wat doet de bibliotheek met jou?

 ♥ Luister muziek. Maak een Spotify-list gebaseerd op jouw gevoel van dit moment. Ben je boos, blij, bang of verdrietig? Welke muziek past daar bij? En welke muziek staat daar recht tegenover? Luister als je bijvoorbeeld boos bent eerst naar twee nummers die daar bij passen en kies daarna een contrasterend nummer, bijvoorbeeld een vrolijk liedje. Hoe voel je je nu? Is dat fijn of juist niet?

 ♥ Schrijf brieven. Schrijf op wat je nog tegen iemand had willen zeggen. Je hoeft de brief niet op te sturen, je schrijft het voor jezelf. Misschien ben je boos op je ouders, misschien ben je teleurgesteld in je zus of een vroegere vriendin. Of ben je iemand juist dankbaar? Schrijf het allemaal op. Je mag zelf bepalen wat je daarna met de brieven doet: wil je ze bewaren of verscheuren? Hoe voel je je nu?

 ♥ Wees positief. Schrijf op waar je dankbaar voor bent, wat je favoriete producten van het moment zijn, wat je mooi vindt of waar je om moet lachen. Schrijf welke fijne mensen in je leven zijn, op welke dieren je dol bent, wat je leuk vindt om te doen of wat je nog wil bereiken de komende jaren.

 ♥ Huil. Huilen kan enorm opluchten, zeker als het al een tijdje achter jouw ogen brandt. Dus zoek een stil plekje op en laat het komen. Als je dat moeilijk vindt, kan je muziek opzetten waar je verdrietig van wordt. Laat je maar even gaan, het is oké. Jij bent er om voor jezelf te zorgen. Je kan dit. Sluit de huilsessie ook weer af, bijvoorbeeld met een lekker kopje thee en een stukje chocolade.

 ♥ Lak je nagels. Pak een mooi kleurtje of juist die fijne blanke nagellak en stop wat liefde in die nagels van je. Knip, verzorg en lak de nagels van je handen en voeten. Hoe voelt het om dat te doen?

 ♥ Ruim op. Maak die werkplek weer netjes, haal de kleding van je slaapkamervloer of ruim de kast eens op. Haal een doekje over de plankjes in huis en leg de spullen waar ze horen. Wordt het rustiger in je hoofd als het rustiger in huis is?

 ♥ Doe wat yoga. Misschien heb je ervaring met yoga en weet je zelf wat je fijn vindt, maar misschien vind je het fijner om YouTube te gebruiken. Er staan genoeg oefeningen op die je (ook als beginner) mee kan doen. Wees je bewust van jouw ademhaling en doe rustig aan. Het is geen wedstrijd.

 ♥ Ga fietsen zonder ergens heen te gaan. Rijd rond, kijk rond. Wat zie je allemaal buiten? Hoe voelt de wind door je haren? Hoe voel je je wanneer je weer thuis bent? Heb je iets leuks gezien onderweg?

 ♥ Bel iemand op, als je dat fijn vindt. Klets even kort en ga niet te veel in op hoe het met diegene gaat. Houd het gesprek luchtig en prettig. Denk aan jezelf. Het is belangrijk om ook op jezelf te letten wanneer je in gesprek bent met een ander.

 ♥ Bak iets lekkers. Maak een appeltaart, cupcakes of bak koekjes. Maak iets overheerlijks en besteed aandacht aan het proces. Geniet na het bakken van wat je hebt gemaakt: het mag!

 ♥ Koop bloemen voor jezelf. Zet ze in een fijne vaas op een plek waar je ze goed kan zien. Welke bloemen heb je gekozen? En waarom? Ruiken ze lekker, vind je ze mooi? Geniet van dit cadeautje aan jezelf!

 ♥ Ga naar de film of zet thuis een film of serie op. Verlies je maar even in het verhaal en geniet met wat lekkers te drinken en eten. Hoe voel je je na het kijken van de film of serie?

 ♥ Neem een glas wijn. Kies een wijn die jij lekker vindt en neem een glas. Proef goed hoe de wijn eigenlijk smaakt. Wat vind je er lekker aan? Wat voel je als je het drinkt? Houd het bij 1 glas.

 ♥ Zing. Zing zo hard als je kan, ook al is het vals en ken je de tekst niet. Zing alsof niemand het hoort en alsof het niemand iets kan schelen. Zing onbezorgd en onbevooroordeeld. Laat het gaan!

 ♥ Ga naar een museum. Houd je van kunst of vind je een interactief museum leuker? Wat is er bij jou in de buurt te doen? Misschien is er wel een museum waar je nog nooit bent geweest.

 ♥ Ga shoppen. Zorg er wel voor dat je niet overprikkeld raakt in de stad en ga alleen winkelen als je daar echt zin in hebt (en als je er geld voor hebt). Koop iets leuks voor jezelf. Drink iets in de stad.

 ♥ Steek wat kaarsen aan in huis. Doe de lichten uit en maak het gezellig voor jezelf. Kies je voor geurkaarsen of voor gewone waxinelichtjes? Wat doet het met je om sfeer in huis aan te brengen?

 ♥ Kijk naar de wolken. Zie ze voorbij gaan. Herken je er iets in? Zien ze er dreigend uit, of juist niet?

 ♥ Nodig iemand uit. Kies iemand waar jij je goed bij voelt, waar je jezelf bij kan zijn. Zorg dat diegene niet teveel energie kost, het idee is juist dat je er energie van krijgt. Maak de afspraak niet te lang.

 ♥ Herhaal deze oefening. Kies regelmatig iets uit, bedenk zelf een aanvulling op deze lijst of doe een fijne opdracht nog een keer. Zorg dat je blijft oefenen met het zorgen voor jezelf. Je bent het waard!