Lieve mantelzorger,

Je denkt dat ik het niet zie maar je hebt het mis. Ik zie je rennen, ik zie hoe druk je het hebt. Je hebt zoveel ballen om in de lucht te houden dat je af en toe niet meer weet hoe je het moet doen. Naast de zorg voor de ander heb je ook nog een baan en je eigen gezin om voor te zorgen. Maar je doet het! Je krijgt het voor elkaar. Je houdt van de ander en cijfert jezelf daarom weg. Maar wij houden van jou en willen je graag helpen.

Ik ben geen mantelzorger

Toen ik je pas vroeg of ik het mantelzorg compliment voor je aan mocht vragen was je verbaasd. “Ik ben geen mantelzorger“, zei je. Toen was ik verbaasd want in mijn ogen ben je dat wel. Je hebt zoveel taken van de ander overgenomen. Je doet boodschappen, de financiën en zorgt dat ze niet alleen is. Gelukkig zijn er nog anderen die helpen en ben je niet helemaal alleen. Onderling maken jullie goede afspraken zodat er nooit een gat valt. Je doet het vrijwillig, zonder vergoeding en al heel lang. Dát maakt je een mantelzorger. Daarom waarderen we je zo.

Je bent niet de enige

Wist je dat je niet de enige bent? Nederland kent heel veel mensen die langdurig voor een ander zorgen. Vaak ongezien, uit de goedheid van hun hart. Om te laten zien hoezeer we dat waarderen is de dag van de mantelzorg in het leven geroepen. Op 10 november laten we ieder jaar zien dat heel Nederland mantelzorgers waardeert. Ook jou dus. De meeste mantelzorgers genieten van de leuke kanten van het zorgen voor de ander. Toch voelt een deel, ruim 8 procent van de mantelzorgers, zich zwaar belast. Dat zijn in Nederland ongeveer 380.000 mensen. Net als jij zijn er heel erg veel Nederlanders die het met liefde doen maar het af en toe ook zwaar vinden.

Ik wil je graag helpen

Je hebt zoveel te doen, ik wil je graag helpen. Maar ik kan het niet, ik heb zelf mantelzorg nodig. Ik ben één van die mensen die ondersteuning krijgt van een ander. Om ons gezin draaiende te houden was er een extra paar handen nodig. Pas later realiseerde ik me dat dít ook een vorm van mantelzorg is. Om te kunnen revalideren was het nodig dat zij insprong om de kinderen op te vangen. En ook nu nog, op de dagen dat ik te ziek ben om zelfstandig voor de kinderen te zorgen mogen we altijd een beroep doen op haar. Hoe graag ik ook zou willen, ik weet niet hoe ik je kan helpen, hoe ik het voor jou wat makkelijker kan maken. Het mantelzorgcompliment was het enige wat ik kon bedenken, maar dat paste niet bij je.

We waarderen je enorm

Aan alle mantelzorgers in Nederland zou ik wel willen zeggen; we waarderen je enorm. Ik weet wat het van je vraagt maar dankzij jouw hulp kan ik zo goed mogelijk functioneren. Dankzij jouw hulp draait de hele boel gewoon door en kan ik rusten wanneer ik het nodig heb. Dankzij jou heb ik altijd een praatje of kan ik even de deur uit als ik daar behoefte aan heb. Misschien omdat ik zelf zo geholpen word zie ik bij anderen eerder wat het van ze vraagt. Accepteren dat je een mantelzorger bent is een groeiproces. In het begin vind je de term misschien niet bij jou passen. Je doet het uit liefde, betrokkenheid en mededogen. Sommigen uit plichtsgevoel. Maar je dóet het! Je staat daar. Soms wordt er op je gemopperd of wordt er gehuild. Ook als het niet expliciet geuit wordt, is de waardering er vaak wel. Gelukkig is er eens per jaar veel aandacht voor de vorm van zorg. En zijn er veel activiteiten voor mantelzorgers. Op deze dag zegt heel Nederland; we zijn blij met wat je doet.

Mantelzorg en het coronavirus

Het coronavirus heeft begin dit jaar de mantelzorg ook flink onder druk gezet. Mijn mantelzorg is gestopt, wij behoren beiden tot de risicogroep. Jij hebt een manier gevonden om door te gaan, op afstand. Maar je wordt tureluurs van de extra regeltjes. Toch heb je het gevoel dat je het niet los kan laten, wie moet het immers anders doen? En de zorg voor je geliefde overlaten aan een organisatie is best een grote stap. Een stap waar jullie nog niet klaar voor zijn. Het hele land staat onder druk door de coronacrisis. Ik vraag me echter af of er wel genoeg zicht is op wat dit voor jou als mantelzorger betekent. Hoe combineer je het thuiswerken met de zorg voor je gezin én de zorg voor de ander. Lukt het je om je aan de regels qua contact te houden? Of ben je nu genoodzaakt de zorg met minder anderen vorm te geven omdat er minder mensen op bezoek mogen komen?

Lieve mantelzorger, laat je helpen

Ik hoop dat je goed voor jezelf zorgt. Dat je het jezelf toestaat af en toe even pas op de plaats te maken zodat je op kan laden. Het voelt misschien egoïstisch maar dat is het niet. Het is juist belangrijk dat jij overeind blijft. Ik hoop dat je het toestaat dat anderen jóu even helpen. Mogen ze op je kinderen passen zodat jij even weg kan? Kunnen ze helpen met boodschappen doen of een keertje voor je koken? Er zijn zoveel kleine manieren waarop je het voor de ander wat gemakkelijker kan maken. Daar weet jij alles van. Maar sta je het ook toe als anderen dat voor jou doen? Omdat ze zo waarderen wat je doet? Ik hoop dat je je op deze dag in het zonnetje laat zetten, dat we eens iets voor jou mogen doen. Je hebt het enorm verdiend. Dank je wel lieve mantelzorger, voor alles wat je doet.