De klok is alweer een uur terug en de herfst heeft duidelijk zijn kleuren laten zien. Alles wordt weer rood, oranje om straks van de bomen af te vallen. Je zou er bijna sentimenteel van worden. Als puber vond ik het maar onzin als mijn oma zei, kijk eens hoe mooi die kleurtjes. Maar naarmate je ouder wordt ga je het ook zien. Het zal een leeftijd ding zijn. Omarm het leven is iets wat in je groeit.

Mensen veranderen ook naarmate ze ouder worden. Als je jong bent groei je het meest. Zoals een jonge boom moet je je wortels vestigen. Als het goed is onder het toeziend oog van je ouders, familie en omgeving bouw je je leven op. Als je je stappen in de volwassenheid maakt straal je als het goed is als nooit tevoren. Als de zon in de zomer tevoorschijn komt laat je je op je mooist zien.

Ik heb daar lang moeite mee gehad en nog steeds misschien wel. Het gekke is in mijn puberteit droeg ik de kleding die ik zelf het mooist vond. Maar naarmate de twintig in zicht kwam ging ik steeds meer dragen wat anderen van me verwachten. In mijn hoofd dacht ik dat tenminste. Ik zou zo graag voor mijn persoonlijke herfst nog willen stralen. Ik ben de veertig gepasseerd. Net begonnen zouden velen zeggen, en natuurlijk is dat ook zo. Maar zelfvertrouwen is niet bij iedereen vanzelfsprekend. En ook al denken mensen dat je dat wel uitstraalt hoeft dat er van binnen toch niet te zijn.

Omarm het leven

Mijn omgeving waarin ik in opgroeide kon hard zijn. Doe je dat aan? Ga je daarin naar buiten? Wat heb jij nou aan? Dat maakte dat ik steeds minder aan durfde te doen wat ik zelf echt leuk vond. Ik koos voor veilig. En nu begin ik mijn eigen smaak steeds meer te ontwikkelen. Het kost me soms moeite om te zien wat ik nou echt leuk vind, Ik heb geen maat 36 en vind het moeilijk om mijn eigen lichaam te accepteren.

Ik vind Miljuschka hierin echt een mooi rolmodel. Prachtige vrouw en laat zien dat een vrouwenlichaam iets is om trots op te zijn. Natuurlijk zal zij ook haar onzekerheden hebben maar ze draagt haar lijf met trots. Ik ga daar steeds meer naar toe. Zo’n foto van mezelf in bikini zal ik niet snel online plaatsen maar in de zomer draag ik hem wel. Dit ben ik, doe het er maar mee.

Steeds meer omarm ik het leven en omarm ik mezelf. Het heeft een behoorlijke tijd nodig gehad en ik ben er natuurlijk nog niet. Maar het komt aardig in de buurt. Ik omarm mezelf, en dat geeft me rust. Anderen mogen een mening hebben maar ze doen maar. Iedereen is anders en dit ben ik.