Ik ben mij er van bewust dat de hiernavolgende tekst als seksistisch, als ook gendernormatief zou kunnen worden opgevat. Dat is misschien wel de bedoeling. Ik ben van mening dat de wereld vandaag de dag al ingewikkeld genoeg is, en er derhalve best lucht en overzicht mag worden geschapen door de ouderwetse sekseverschillen en bijbehorende hokjesmentaliteit weer wat leven in te blazen. De mannen zijn nogal grensoverschrijdend afgeschreven de laatste tijd, maar ze zijn echt niet allemaal zo. Wij kunnen echt nog wel wat leren van de mannen. Misschien wil ik het grote deugen maar niet onder de knie krijgen. Zie ik het helemaal verkeerd? Heb dan medelijden met mij…

Niet elk detail uitmelken

Wij, ook ik, hebben een onbedwingbare behoefte tot het vergaren van details. En omdat we zo veel waarde hechten aan die details, is de duur van een gespreksonderwerp van vrouw tot vrouw ook aanmerkelijk langer dan van man tot man. Een man zegt gewoon ¨ja¨ als er wat gevraagd wordt via de app. Eventueel zal hij zijn antwoord kort uitleggen, maar daar blijft het dan bij. Verder met het leven. Een vrouw kan zich helemaal, en elkaar, gek maken met dat appje die zij niet snapt. Dat oog voor detail betekent maar al te vaak dat het groter gehaal zoek raak, en daarmee een nuchtere kijk op de feiten.

Elkaar niet continu de maat nemen

Een van de meest foeilelijke, maar ook weer onbedwingbare neigingen van de vrouw is het continu oordelen over, vooral, andere vrouwen. Waarom we dat doen? Onzekerheid, in negen van de tien gevallen. Omdat we het zelf graag goed willen doen in leven, werk, moederschap en relaties. Maar soms ook niet weten of we het wel goed doen. En omdat het soms erg lekker is om te wijzen naar wat een ander allemaal fout doet, zodat we ons heel even beter voelen. Mannen oordelen ook, het zijn wat dat betreft ook net mensen. Maar ze doen het niet zo vaak en vinnig als vrouwen. Mannen hebben wel wat beters te doen. Mannen gunnen elkaar dingen. Veel meer dan vrouwen. Met recht om iets van te leren.

Jezelf een fatsoenlijk salaris bezorgen

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen. Dat is helaas een feit. Dat is natuurlijk verschrikkelijk, en het ligt aan van alles: van glazen plafonds tot teveel parttimers. Zoiets laat zich niet van de een op de andere dag oplossen. Dus wat kunnen wij zelf in de tussentijd doen? Beter onderhandelen. Want de waarheid is ook dat een man dat over het algemeen beter doet. Vrouwen zijn veel meer bezig met aardig gevonden te worden tijdens een sollicitatieprocedure. Als ze er een beetje geld bovenop krijgen zijn ze al blij, bij te hard en te hoog spel zijn ze bang sympathie te verliezen. Dus handel hard: Je gooit er minstens duizend bruto bovenop, stalen gezicht en herhalen dat je elk cent waard bent. Volhouden en niet buigen. Want: Als jij niet doet alsof je de bomb bent, maar de bomb zelf bent geloven anderen dat ook.

Een betere zelfreflectie

Een man waant zicht graag een haantje, dat is bekend. Hij vangt graag gul applaus voor elke prestatie. En ook al druist het bijna tegen de vrouwelijke natuurwetten in omdat we van nature bescheidener zijn dan de borstklopper op de apenrots, toch is het een prima plan om ook zelf eens voorop te lopen in je eigen parade. Dat voelt gewoon goed. Ook al vind je je eigen prestaties lang niet zo bijzonder, bedenk dat dat een man al een erectie kan krijgen van spaghetti die hij ZELF gekookt heeft. Ik bedoel maar…

Precies zeggen wat je bedoelt

Wat een zegen, zonder bijbedoelingen kunnen zeggen wat je bedoelt! Vrouwen zijn immers gepromoveerd op de steek-onder-water-techniek en andere passie-aggresieve gesprektechnieken om een ongenoegen aan te geven: ¨ Ja, hoor, ga maar weer stappen met je vrienden. Ik vermaak me wel.¨ We hebben het allemaal wel eens gezegd, we weten tevens allemaal dat het nogal averechts werkt, Zeg voortaan wat je bedoelt. Altijd. Het scheelt een wereld aan ruis en je win rust met je ziel!

Mannen, die kennen geen vreetschaamte

Vrouwen eten met overdaad in een wereld van schuld, boete, zonde en afschuw. We hebben ongelooflijk veel spijt als we die fles wijn inclusief repen chocola hebben verslonden. Krijg je na een snoep-vreetbui negatieve gedachten, schrijf ze dan eens op. Lees ze hardop voor. Overtuig jezelf van de belachelijkheid ervan. Denk anders: Ik heb walgelijk veel gegeten -in- Ik heb veel walgelijke lekkere dingen gegeten. Lees deze ook hardop voor. Doe morgen gewoon even rustig aan en ga sporten. Het is allemaal niet zo moeilijk….