Het 24/7 leven in een joggingbroek tijdens de pandemie heeft mij flink mijn ogen doen openen over de kleding die ik daadwerkelijk draag en in mijn kast heb hangen. Hoe ga je hier bewust mee om? En hoe voorkom je impulsieve aankopen nu het weer hoogtijd voor nieuwe lentekleding is? In dit blog vertel ik je hoe ook jij jouw kledingkast net ietsje duurzamer kunt maken. 

Creëer jouw eigen capsule wardrobe

Een perfecte uitkomst om bewuster met kleding, fast fashion en impulsive buys om te gaan is het creëren van jouw ultieme capsule wardrobe. Al deze kleding schaf je bewust aan om hier hopelijk voor een langere tijd mee te doen dan èèn jaar of modeseizoen. Deze kledingstukken zijn niet trendgevoelig, maar bestaan juist uit basics die makkelijk te combineren zijn en ook nog eens comfortabel zitten als je ze aan hebt. Denk hierbij aan een simpel wit of neutraal gekleurd t-shirt, basic tops met lange mouwen of een goede spijkerbroek die ruim een paar jaar mee zal gaan. Maar ook juist die jurkjes of oversized blazers die tijdloos ogen en daardoor jarenlang te dragen en combineren zijn. Door even goed je kast door te spitten heb je al snel een idee wat je eigenlijk al in huis hebt en welke basics je nog moet aanschaffen om uiteindelijk op jouw ‘ultieme’ droom garderobe uit te komen. 

Zelf kies ik er bewust voor om dan een duurder item te kiezen waarvan ik weet dat de kwaliteit langer bewaard zal blijven dan dat ik impulsief vier kledingstukken voor dezelfde prijs koop. Zo doe ik dit inmiddels ook met accessoires zoals sieraden en tassen. Maak eens een wensenlijstje met alles dat je denkt nodig te hebben of waar je op dat moment helemaal verliefd op bent en kijk over een paar weken of dat ene blouseje of die mooie ketting of tas nog echt wel de moeite waard is. Ben je wel echt zo verliefd? Is het ook echt jouw stijl? Of werd je enorm gepusht door die ene advertentie op Instagram of al die korting en gratis verzendkosten? Vaak ben je stiekem toch al ietsje beïnvloed voordat je het eigenlijk door hebt. 

Vintage en Vinted

Naast investeren in nieuwe kleding kun je er natuurlijk ook voor kiezen om wat vaker preloved te gaan dragen of juist jouw ongedragen kleding weer aan iemand anders door te verkopen. Tweedehands kleding is helemaal hot en happening en met de komst van apps als Vinted is het nog binnen ons handbereik ook. Nadat ik al mijn lente- en zomerkleding uit mijn kledingkast had getrokken heb ik geprobeerd een selectie te maken van wat ik afgelopen lenteseizoen daadwerkelijk droeg en dit jaar weer zou gaan dragen en wat eigenlijk totaal niet lekker zat, wat niet meer te combineren was in de rest van mijn wardrobe en wat te groot, te kort of te klein was. En wat bleek? De meeste impulsieve en last minute aankopen van het afgelopen jaar waren juist die kledingstukken die ik na aankoop niet of nauwelijks had gedragen. Het is zonde om het nu al te doneren wanneer het nog zo goed als nieuw is (want weggooien is uiteraard geen optie), maar des te meer zonde om al deze kleding ongedragen in jouw kledingkast te lasten hangen. Iemand anders is er waarschijnlijk veel blijer mee. En zo verdien je ook nog eens een deel van jouw geld terug wat je vervolgens weer kunt investeren in een ander mooi kledingstuk. Win-win voor iedereen (en vooral het milieu). 

Ook vintage kleding is bezig met een opmars. Niet alleen omdat ook dit helemaal sustainable is, maar juist ook omdat het hebben van vintage vaak unieke items betekent. Steeds vaker kom je vintage kledingwinkels in de grote winkelstraten tegen en vaak hangen deze vol pareltjes uit voorafgaande jaren die je niet wist dat jij moest hebben en het muffe imago is inmiddels helemaal afgestoft. Zo geef je heel makkelijk een goede spijkerbroek, jas of blazer een tweede leven en kun je ook sneller items en outfits customizen en helemaal jouw ‘eigen’ maken. 

Kortom: Er zijn genoeg manieren om toch net ietsje bewuster met onze kleding om te gaan én goed voor de dag te komen. Weet jij precies wat er allemaal in jouw kledingkast hangt? En draag jij dit ook? Laat het ons weten in de comments!