We krijgen er vroeg of laat allemaal wel eens mee te maken. Je inspiratie is vertrokken. Je creatieve mojo waar je al zo lang op hebt lopen teren is uitgeput. En niks voelt vervelender dan dat. Want je essay moet nog af, en die traktaties komen er ook niet vanzelf. In deze blog geef ik je 10 tips en tricks die je zou kunnen toepassen wanneer je creatieve mojo met de noorderzon is vertrokken.

Inspiratie tips

Bekijk oude foto’s

Ga even een paar plaatsen terug op je speelbord. Google foto’s geeft af en toe wel eens een korte terugblik in al je gemaakte foto’s. Plots verschijnt daar weer die vakantie in Nice of herleef je dat ene feestje waarbij die bekende Nederlander aan jou vroeg wat je wilde drinken. Echt gebeurd! Niks aan gelogen. Maar je brein wordt getriggerd door fijne herinneringen en op een of andere manier kan je op deze manier even een greep doen naar die mojo. Wat deed je toen, genoot je ervan? Wat was je hobby toen? Allemaal vragen die jij jezelf kan gaan stellen bij het kijken van die foto’s. Probeer vooral leuke herinneringen op te halen en jezelf te verblijden met die mooie momentjes van toen.

Opruimen

Die knotten wol, rondslingerende haaknaalden en de breinaalden die je ophaalde bij je moeder komen misschien nu wel eens van pas. Opruimen en ordenen zorgt namelijk voor rust in je hoofd en dus meer ruimte voor inspiratie.

Comfort zone

Ga eens uit je comfort zone. Merk je dat je al veel te lang en te weinig inspiratie hebt. En belemmerd jou dit in je werk of je dagelijkse dingen? Stap dan eens geheel uit je comfort zone. Ga eens alleen naar de bioscoop ( zodra dat weer kan uiteraard) of neem die digitale workshop af waar je al langer naar kijkt maar eigenlijk niet aan durft. Neem wel die cursus gitaar spelen of fashion design. Het is misschien niet altijd praktisch en je kan honderd dingen verzinnen om dat niet te doen maar wat als je dat wel doet. Met nieuwe prikkels komt niet alleen inspiratie maar ook motivatie vrij.

Ga wandelen

Het is alom bewezen dat in de natuur zijn veel met je doet. De geuren en de kleuren, de beestjes en het mos. Een boswandeling kan zomaar eens je mindset van inspiratieloos naar inspiratie-vol doen laten gaan. Probeer daarbij te genieten van de kleine dingetjes. Kijk eens goed hoe de zon door de takken schijnt, of hoe die kleine mieren met zijn allen hard aan het werk zijn. Voor iedereen leuk die wandeling want Fikkie de hond is ook uitgeput bij thuiskomst. Daarna lekker met een kopje thee of warme chocomel op de bank en nagenieten.

Lezen

Pak dat boek wat je lang geleden hebt gekocht en je altijd aanstaart met die prachtige kaft. Je hebt het gekocht met een reden en neem die tijd om er eens goed door heen te bladeren of je te verliezen in het verhaal. Gewoon doen. Die tijd nemen en laat je meeslepen met schrijver zijn intentie.

Inspiratie via Pinterest

Ga eens op Pinterest. Kun je toch niet je draai vinden en voel je nog steeds geheel inspiratieloos en lijkt niks te werken dan is er altijd nog Pinterest waar je je genoegdoening uit kan halen. Maak desnoods een bord aan die inspiratieloos heet en vul deze met kleuren, interieur, de nieuwste gadgets, fashion, of quotes en laat je zelf helemaal gaan. Pin alles vast op het bord net zo lang tot je iets voelt. Al was het maar je nieuw gevonden favoriete muurkleurtje. Er is altijd wel iets op Pinterest wat je gaat bevallen. Is dit het toch niet en loop je alsnog tegen de muren op?

Kijk een serie

Ga dan eens goed onderuit met een retro serie. Mijn persoonlijke favoriet is Baywatch. En sinds ik dat kijk ben ik een obsessie rijker namelijk “ de sfeer van de jaren negentig”. Nu helemaal mijn ding. Ik zoek hoog opgetrokken badpakken en alle buckethats gaan in mijn winkelmandje. Wat je helemaal leuk kan doen aan die retro serie is kijken hoe de acteurs er nu uit zien anno 2021. Geloof me, dat bezorgt je sowieso heel veel lol maar ook een gigantische boost met zelfvertrouwen. Want eerlijk is eerlijk, velen doorstaan de tand des tijds niet heel goed.

Goed eten

Ga eens naar de supermarkt en laat je inspireren door de gerechtjes op de vierkante blaadjes bij de ingang. Pak blind een receptje en doe hiervoor alle boodschapjes. Of kies een aantal producten die je nog nooit geproefd hebt en neem deze mee. Misschien is het heel vies die gele tapenade maar de kans is net zo groot dat je ingrediënten en producten ontdekt die je smaakpapillen doen laten trillen. En hup een nieuw borrelhapje, snack of nieuwe favoriete maaltijd is geboren. Goed eten is heel erg belangrijk en je brein doet het er goed op.

Muziek

Het is mij nog nooit gebeurd dat als ik inspiratieloos ben dat muziek mij niet kan prikkelen. Om even een link te leggen naar de foto’s als throwback zo kan dat ook werken met muziek. Zet eens dat nummer op waarop je altijd danste in de discotheek toen je achttien was. Of leef je uit op dat te gekke nummer wat je steeds hoort in de reclame.

Mindfulness

Misschien een woord waar je helemaal klaar mee bent omdat je het overal hoort. Maar mindfulness kan wel degelijk helpen bij een inspiratie dip. Google eens op mindfulness oefeningen, daar komen leuke dingen uit die je kan doen. Want bewust iets in je opnemen geeft wel degelijk een frisse wind in je hoofd. Kortom, laat je vooral prikkelen door je omgeving. Probeer het klein te houden en stel je open voor nieuwe ervaringen. Vergeet vooral je dagelijkse worstelingen en probeer niet de focus te leggen op het feit dat je een uitgeput mojo hebt. Inspiratie komt altijd weer bij je terug en vaak beter dan daarvoor. Verplicht jezelf tot niks.

Heb jij naast deze 10 tips nog meer tips voor die extra boost inspiratie die we allemaal wel kunnen gebruiken. Laat het me dan vooral weten in de reacties.