Wat mij betreft een absolute musthave in ieder huis: het koffietafelboek! Niet alleen zijn deze boeken heel mooi om jouw tafel of kast gezellig mee aan te kleden, ook staan ze vaak boordevol inspirerende teksten en afbeeldingen waar je heerlijk eindeloos vanaf de bank kunt doorbladeren. Steeds vaker kiezen populaire Instagrammers ervoor om hun feeds ook als koffietafelboek te laten vereeuwigen. Het resultaat: prachtige foto’s offline binnen handbereik. In deze blog zet ik een aantal van mijn persoonlijke favorieten voor je op een rij.

Humans 

Het Instagram account van Humans In New York is al ruim tien jaar een begrip op social media. Ik volg het account van de Amerikaanse fotograaf Brandon Stanton al enorm lang, ben eeuwig hopeloos verliefd op een stad als New York en al haar mensen en verhalen (alhoewel ik er tot nu toe zelf nog steeds nog nooit geweest ben) en toen ik er achter kwam dat er ook een boek uitkwam wist ik één ding absoluut zeker: ik moest hem hebben! Inmiddels zijn we twee boeken verder en verscheen onlangs deel drie van deze bundeling aan ontroerende, grappige en vooral ook inspirerende foto’s en verhalen, namelijk HUMANS waarbij de locatie New York verder is uitgebreid tot met mensen van over de hele wereld. Ideaal om toch nog een beetje weg te durven dromen over verre reizen tijdens de huidige lockdown (en ook ons eigen kikkerlandje passeert op sommige bladzijden de revue). — Humans Of New York (@humansofny), €22,99 via bol.com.

Accidentally Wes Anderson

Wie ooit in zijn of haar leven eens een film van Wes Anderson heeft gezien, weet dat deze Amerikaanse regisseur vooral bekend staat om zijn opvallende kleurgebruik en aesthetically pleasing locaties. Het Instagram feed van Accidentally Wes Anderson borduurt hier heerlijk verder op door met foto’s van Instagrammers en fotografen van over de hele wereld die precies binnen dit bijzondere en kenmerkende wereldje van Wes Anderson passen. Deze locaties en gebouwen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar negen van de tien keer ook nog eens erg bijzonder om al hun historie. Inmiddels heeft het account al meer dan één miljoen volgers in de wacht weten te slepen en hebben de makers vorige maand nu dan ook (inclusief voorwoord geschreven door de enige echte Wes Anderson!) hun eigen koffietafelboek uitgebracht. Een echte musthave voor iedere fan en fotografie liefhebber! — Accidentally Wes Anderson (@accidentallywesanderson), €26,99 via Amazon. 

Wild Interiors 

Een ding is absoluut zeker: ik hou van planten en ik hou van alles interieur! Laat het mooie koffietafelboek Wild Interiors van planteninfluencer Hilton Carter deze twee werelden nou eens net combineren. Alleen de omslag van dit koffietafelboek alleen al is een pareltje, en ik moet zeggen dat ik door deze cover in eerste instantie vrijwel meteen op dit boek verliefd was. Hij is lekker dik, oogt kleurrijk en staat boordevol pagina’s met de allermooiste moderne interieurs vol planten, planten en nog eens planten. Want: planten horen thuis in ieder huis en zijn makkelijk met iedere woonstijl te combineren. Superleuk om inspiratie op te doen voor de urban jungle in jouw eigen huis of om zo af en toe eens heerlijk door heen te bladeren voor de mooiste groene binnenkijkers. — Hilton Carter (@hiltoncarter), €18,99 via bol.com.  

Pretty City New York

Als echt meisje uit de Randstad hou ik van citytrips en het ontdekken van grote wereldsteden. Ik volg dan ook enorm veel Instagram accounts die prachtige foto’s van al deze steden samen op één account bundelen en vind het heerlijk om via deze manier zo af en toe een behoorlijke dosis wanderlust en inspiratie op te doen voor (hopelijk) toekomstige reizen. Uiteraard superleuk om dit alles iedere dag op mijn feed langs te zien komen, maar nog leuker om in boekvorm in mijn woonkamer op de koffietafel of in de boekenkast te hebben liggen! Zo heeft de bedenker achter het account van de The Pretty Cities inmiddels niet alleen een boek voor New York, maar ook Londen en Dublin uitgebracht en staan deze boeken naast dat ze prettig vormgegeven zijn ook nog eens vol tips met gramworthy hotspots en bezienswaardigheden. Very pretty indeed! — The Pretty Cities (@theprettycities), €23,22 via bol.com.

De Kunstmeisjes

Alhoewel dit boek stiekem toch eigenlijk meer naar een ‘gewoon’ boek neigt (zeker qua omvang!), beschouw ik ook het boek van de Kunstmeisjes als èèn van mijn favoriete koffietafelboeken in mijn bezit. Dit superleuke boek met geweldige cover (een moderne take op het beroemde Meisje met de Parel van Johannes Vermeer) staat boordevol kunst en schilderijen van onze eigen Nederlandse bodem en is naast ontzettend leuk, toegankelijk en informerend geschreven ook nog eens een geweldig boek om zo af en toe eens lekker door te bladeren. Alle kunstwerken in dit boek krijgen namelijk ruim hun eigen pagina en zijn dus in volle details te bewonderen. Wat mij betreft een echte aanwinst voor in het huis van iedere kunstliefhebber! — De Kunstmeisjes (@kunstmeisjes), €22,99 via bol.com