Na mijn auto ongeluk 1.5 jaar geleden, had ik binnen een paar dagen een nieuwe auto. Hij zag er mooi uit en tja… over de rest had ik niet nagedacht. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze auto alweer een hele tijd geleden verkocht is. Inmiddels ben ik het openbaar vervoer behoorlijk zat en wil ik weer een nieuwe auto kopen. Om te voorkomen dat ik de volgende keer weer alleen op uiterlijk afga, heb ik een lijstje gemaakt waar ik op moet letten bij het kopen van een nieuwe auto. Lees je mee?

Een nieuwe auto kopen: veiligheid

Bij een nieuwe auto kopen let ik nu het meest op veiligheid. Soms besef ik me nog te weinig dat ik enorm geluk heb gehad. Mijn ongeluk had namelijk ook heel makkelijk anders kunnen aflopen. Nadat ik mijn Aygo totalloss heb gereden, kocht ik een Citroen C1. Precies dezelfde auto, alleen een ander merk. Ik wil niet zeggen dat deze auto’s nou extreem onveilig zijn want dat zijn ze zeker niet, maar ze zijn wel erg klein. Hierdoor zijn ze wat kwetsbaarder en heb je tijdens het rijden ook wat meer last van bijvoorbeeld de wind. Voor mijn ongeluk kon ik mij hier niet druk om maken, maar erna zat ik vaak trillend in de auto. Een van mijn eisen bij een nieuwe auto kopen is dan ook dat de auto een slag groter (en vooral zwaarder) is dan de Aygo of de C1. Dan maar wat extra wegenbelasting betalen!

Uiteraard wil de grootte van de auto niet meteen zeggen dat de auto ook veiliger is. Gelukkig is dat met de Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) makkelijk te checken. Deze organisatie geeft de veiligheid van auto’s middels een sterrensysteem weer. 1 ster is onveilig, 5 sterren is veilig. Tijdens deze test wordt gekeken hoe het met de veiligheid van jezelf, passagiers, kinderen en kwetsbare weggebruikers gesteld is. Daarnaast wordt er ook gekeken naar safety assist technieken zoals snelheidsassistentie en lane support systemen. Dit maakt het onwijs makkelijk om een auto te kiezen die helemaal naar je smaak is. Er zijn gelukkig ook genoeg mooie auto’s, die ook nog eens ontzettend veilig zijn. Handig voor mensen die net als ik vooral op uiterlijk vallen (op gebied van auto’s dan he).

Auto verzekeren

Het is in Nederland verplicht om je auto minimaal WA te laten verzekeren. Het aanbod aan autoverzekeraars is dan ook enorm en is het soms lastig om door de bomen het bos nog te zien. Vergelijken van autoverzekeringen is dan ook geen overbodige luxe. Je hebt de keuze tussen een WA verzekering, waar alleen schade aan anderen vergoed wordt, beperkt casco (WA+) en volledig casco (all risk). Zelf vind ik een WA verzekering financieel gezien een te groot risico. Daarnaast zal ik hoogstwaarschijnlijk (behalve als ik de postcodeloterij win) geen volledig nieuwe auto kopen. Voor mij is beperkt casco (WA+) dan ook de meest logische keus. Hierbij wordt het volgende vergoed: schade aan anderen, diefstal en inbraak, brand- en stormschade en ruitschade. Door de verzekeringen te vergelijken heb je alles overzichtelijk onder elkaar staan. Je ziet meteen wat een goed beoordeelde en goedkope autoverzekering is en je kunt gemakkelijk alle voorwaarden checken. Enorm belangrijk heb ik geleerd!

Nieuwe auto kopen: de specs

De laatste tijd heb ik door een freelance opdracht veel over auto’s geleerd. Ik weet inmiddels alles over paardenkracht, motoren, carrosserieën en veiligheidsfeatures. Waar ik voorheen vooral het uiterlijk van de auto belangrijk vond, kijk ik nu ook naar de binnenkant van de auto. Wat voor motor zit er in? Hoe zit het met de acceleratie? En wat biedt de auto om mij een zo veilig mogelijk gevoel te geven. Ik ben absoluut geen snelheidsduivel, maar vind het wel fijn als een auto wat pit heeft. Bij mijn vorige auto voelde optrekken weleens alsof ik in een Flinstone auto zat. Snel optrekken zat er dan ook niet in. Ook qua veiligheidstechnieken heb ik zo mijn wensen. Zo vind ik het belangrijk dat de auto een kleine dode hoek heeft, heb ik het liefst adaptive cruise control (je rijdt niet alleen in een constante snelheid maar houdt ook voldoende afstand van je voorganger) en er zijn tegenwoordig verschillende technieken om de kans dat je in een slip raakt te beperken.

Het lijstje van wat er allemaal in mijn droomauto moet zitten is nog veel langer. Er zijn namelijk zelfs auto’s die je stoel naar het midden van de auto schuiven om zo de impact van een ongeluk te verkleinen. Ik ben alleen bang dat ik daarvoor eerst een grote prijs moet winnen of een auto moet leasen. To be continued!