Een kennis van mij passeerde mij jaren geleden in de supermarkt. ¨Ik zal hem krijgen!¨ siste ze ¨ik heb besloten dat ik hem helemaal kaal ga plukken. Ik ga elke dag wraak op hem nemen, zolang ik kan. Om te beginnen ga ik een mooi appartement voor mezelf kopen en mag hij mij vijf jaar een fikse partneralimentatie betalen!¨ Ik stond er een beetje beduusd bij en stelde haar de vraag of ze dat wel wilde? Ze hadden tenslotte geen kinderen en is het niet fijner om gewoon je eigen geld te verdienen?

5 jaar lang wraak

Die kennis heeft de volle mep alimentatie gehad. Het was niet dat ze niets had meegekregen of berooid was achtergelaten. De overwaarde van het gezamenlijke huis, spaargeld en spullen waren netjes verdeeld en ze kreeg straks nog de helft van zijn pensioen. Maar het was niet genoeg. Die partneralimentatie moest er ook komen. Vijf jaar lang. Ze is in die vijf jaar ook geen nieuwe liefde gaan zoeken, want als je gaat samenwonen of trouwen vervalt de partneralimentatie. Werken was ook geen optie, want waarom werken als het geld zo ook op haar rekening werd gestort? Ze bleef thuis, werd passief en alleen, vastgeketend aan de partneralimentatie. Ze had zich beter op haar toekomst kunnen richten en haar leven niet zo in het teken van wraak kunnen zetten.

Partneralimentatie achterhaald?

Partneralimentatie was van oudsher twaalf jaar lang. Sommige partners, meestal de man, betaalde nog langer alimentatie dan dat ze getrouwd waren. Zolang men niet in de kleine kinderen zit en men gezond genoeg is, kan de eisende partij toch zelf gaan werken voor zijn of haar geld? Of zie ik het nu helemaal verkeerd? Dat geeft toch veel meer voldoening dan elke maand de hand op te houden? Plus de keuzes of je gaat werken en veel gaat verdienen of je gaat opnieuw trouwen, dat heb je heerlijk in eigen hand. Geen partneralimentatie speelt dan nog een rol in jouw leven. Veel vrouwen, en mannen, wijzen dan ook de alimentatie af. Puur voor hun eigen zelfstandigheid. Veel fijner. En zeg nu eerlijk, wie wil nu maand na maand nog een vast bedrag ontvangen van zijn of haar ex?

Maandelijkse herrinnering

Een partneralimentatie is een zegen voor jou als je thuis wilt blijven voor jouw kleine kinderen, maar als de kinderen ouder zijn, word je door de maandelijkse alimentatie niet gestimuleerd om zelf inkomen te generen. Nu wordt men maandelijks eraan herinnerd aan hun mislukte huwelijk. Geen pretje voor de betaler, maar ook niet voor de ontvanger.

Deze blog gaat niet over de kinderalimentatie, want ik ben van mening dat je gewoon voor jouw kinderen MOET betalen. Die (financiele) zorgplicht heb je. Maar ik vind de partneralimentatie achterhaald, zeker in deze wereld van nu dat wij als vrouw graag geemancipeerd behandeld willen worden verbaasd het mij nog steeds dat er daadwerkelijk vrouwen zijn die zich dan opeens graag afhankelijk opstellen….van hun ex notabene, de persoon die ze in de regel nog het meest verafschuwen.