Tussen alle sleur en dagelijkse strijd door, zou een mens het nog vergeten: Let’s have some fun! In de routine en saaiheid van elke dag vol grote en kleine zorgen, glipt het besef dat het feit dat we leven iets heel bijzonders is al snel door de vingers.

Contractbreuk?

Terwijl een baby nochtans bij de geboorte naar mijn weten geen contract onder de neus gestopt krijgt met een “Teken hier met een kruisje”, lijkt het toch een ongeschreven wet. Een echt leven moet vol strijd zijn, struggle, zorgen ernst en sérieux, verlies en oorlog, ziekte en dood. Inderdaad, die dingen horen erbij. Geen idee waarom, maar het blijkt zo te zijn in een mensenleven. Dat had beter geregeld moeten zijn, ik weet het. Helaas dreigen we daardoor al te gauw uit het oog verliezen dat er daarnaast nochtans geen verbod is uitgevaardigd op plezier, spel, humor en een beetje licht en luchtigheid in alle drama. We hebben allemaal nogal veel “moetjes” op onze lijst. Maar van wie “moeten” we dat allemaal doen? Ja, het is leuk om te groeien en jezelf uit te dagen en je dromen te volgen. Tot het even niet meer leuk is. Trop is teveel!

Feest

De redenering erachter? Die klinkt zoiets als: “Als ik hier door ben, als deze moeilijke periode achter de rug is, dan ga ik gelukkig en blij zijn en dartelend door mijn dagen huppelen,” Maar… wat dan als er een nieuwe ernstige zaak op je pad komt? Of een zoveelste saaie eentonige periode? Wat als je nooit je droomdoel behaalt? Spoiler alert: ik wil de pret niet bederven, maar en zal altijd iets zijn waarover je je druk kan maken als je wil. Moet je dan nog maar weer wachten? En wat dan als je leven stopt en je vergeten bent om ook nog een beetje dat bijzondere feit van te leven te vieren?

Let’s have some fun!

Dat klinkt niet leuk, toch? Dus: let’s have some fun! Ja, het is echt mogelijk om meer luchtigheid te brengen in je leven TERWIJL de zaken er ernstig voorstaan en de dingen moeilijk zijn of gewoon een beetje saai. Je leeft immers ook nu, dus waarom het extra moeilijk maken? En nee, dat hoeft niet met ballonnen en slingers, al kan dat wel. Nee, het kan zelfs zijn dat niemand in je omgeving merkt dat jij wat licht in je dag brengt.

Oprah

Laat je alsjeblieft niet wijsmaken dat een leven zonder spectaculaire ted-talks, vijfvoudige wereldreizen, zes start-ups terwijl je nog vijf goede doelen runt, een prachtig gezin hebt en twee buitenverblijven en meerdere verschijningen op Oprah’s zetel, dat dat een verloren leven is. Je leeft niet om een eindscore te halen. Je mag ook een beetje lui zijn, een beetje lol hebben, vertragen, lummelen, dagdromen, picknicken, dansjes doen, jawel, zelfs theekransjes houden met je poppen. Echt, het mag!

Zorgen én pret

Het kan zijn dat je plots je gedachtenspiraal in je brein opmerkt en moet lachen om de dramaqueen in jezelf die prachtige horrorscenario’s kan bedenken om de realiteit nog erger te maken. Of dat je na een uitputtende dag bij het tandenpoetsen plots een dansje maakt met je spiegelbeeld. Dat je in alle to do’s van de dag ook 5 minuutjes uittrekt om een beetje te tekenen, zonder dat het mooi moet zijn of iets moet voorstellen. Een liedje zingt bij het afwassen. Die zomerse rode schoenen aantrekt op een grijze dag. Helemaal lyrisch wordt als je samen met je vriendin plots op het thema papieren aankleedpopjes komt. Een aflevering van de Snorkels blijkt te bekijken omdat je brainfog niets anders doorlaat. Extravagante modesilhouetten verzinnen als je niet kan slapen of hele ingewikkelde verhalen met de kerstman in de hoofdrol.

Eindrapport

Zoek het niet te ver. Ook jij heb elke dag zoveel kansen om een beetje lichter te leven. Overal zitten kleine dingetjes die het leven de moeite waard maken en je weer een extra duwtje in de rug geven om er MET alle zorgen erbij. En nee, ook dit staat niet op punten. Ja, je mag er iets leuks en bijzonders van te maken voor jezelf. Hier en nu. Niet pas NADAT alle zorgen opgelost zijn. En heb je er even de puf niet voor? Wees gerust, je zal je jaar niet moeten overdoen.

Life is too short zeggen ze. Dus: Let’s have some fun!