Het merendeel van mijn berichten gaat over mijn studie, daarom wil ik aandacht besteden aan mijn belangrijkste (studie)tip. Een tip die niet alleen voor school goed werkt, maar voor veel verschillende aspecten van je leven. Zeker als je door het leven gaat met een beperking is het onmisbaar, maar ook voor de minder beperkte onder ons komt het goed van pas. Ik heb het natuurlijk over plannen!

Hoe plan je?

  1. Zorg dat je een overzichtelijke planning maakt. Maak onderscheid tussen dingen die moeten (zoals afspraken/lessen/etc.) en dingen die “mogen/kunnen” (denk hierbij aan huiswerk/ huishoudelijke taken/etc.). De punten die “mogen/kunnen” zou je kunnen verschuiven naar een ander moment als dat nodig is. Met andere woorden, stel prioriteiten.
  2. Gebruik een family planner. Je kunt dan verschillende “familieleden” verschillende taken geven. Zie hier een voorbeeld:
    Tentamens Verplichte afspraken Huiswerk Huishouden Persoonlijke afspraken
    Zondag 19 juni
    Maandag 20 juni
    Dinsdag 21 juni
    Woensdag 22 juni
    Donderdag 23 juni
    Vrijdag 24 juni
    Zaterdag 25 juni
  3. Zorg dat je meer tijd inplant voor je opdrachten dan je daadwerkelijk nodig denkt te hebben, zo hou je tijd over in plaats dat je tijd te kort komt. Denk je dat je een half uur bezig bent, maak er dan drie kwartier van of zelfs een uur.
  4. Plan heel precies. Dus niet op maandagmiddag doe ik wiskunde. Nee, op maandag middag van 15.00-16.00 maak ik opdrachten 1, 2 en 3 van hoofdstuk 1. Op deze manier is het niet erg als je je een dag te slecht voelt om te werken. Je weet precies wat je in moet halen en hoeveel tijd je hiervoor nodig denkt te hebben.
    – Dit geldt ook voor huishoudelijk taken. Een berg afwas in een keer wegwerken wordt al snel teveel. Bedenk dan, eerst alle borden en het bestek wegwerken, dat duurt tien minuten.
  5. Kijk in de eerste week, welke onderdelen je moet leren voor welk tentamen en kijk wat er precies in de portfolio’s moet komen. Begin dan meteen met plannen.
    Zorg dat je een keer per week een school vrije dag hebt en plan het zo in dat je buiten de lessen max. drie uur per dag bezig bent.
  6. Last but not least, loop jezelf niet voorbij. Dat is ontzettend belangrijk. Probeer je aan de belangrijkste punten van je prioriteiten lijst te houden en neem de rest zoals het gaat.
    Op een slechte dag probeer ik wel naar school te gaan (als het lukt voel ik mij enorm opgelucht en als ik niet ga voelt het alsof ik faal). Nadat ik op zo’n slechte dag thuiskom laat ik het huiswerk voor wat het is en ga ik hier op een ander moment mee aan de slag.

Ik vind plannen een absolute must als het aankomt op mijn dagelijkse bezigheden. Zowel op school als thuis vind ik het fijn om alles georganiseerd te hebben. Dat wil niet zeggen dat ik niet spontaan kan zijn hoor!

Hebben jullie nog een absolute must als het aankomt op studeren met/zonder beperking?

Liefs Naomi