Chronische pijn, er zijn onwijs veel verschillende soorten ziektes en syndromen die hier voor zorgen, over het gehele lijf. Medicijnen zijn een groot onderdeel om dit te bestrijden. Maar naast de medicatie, (waar wij absoluut niet op tegen zijn!) zijn er meerdere opties om pijn te verlagen. Mindfulness is een veel voorkomend en bekende manier om bijvoorbeeld pijn te verlagen. Vandaag wil ik jullie graag kennis laten maken met Reducept.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een toegankelijke manier van mediteren. Het is je proberen te verplaatsen in een andere wereld. Bijvoorbeeld je ligt opgenomen in het ziekenhuis en terwijl je ligt sluit je je ogen en beeld je in dat je op het strand ligt. Je denkt aan het geluid die de golven maken en hoe je ze ziet bewegen, de wind die waait en de vogels die geluid maken. Of misschien beeld je in hoe je op wintersport en aan het skiën of snowboarden. Kies een plek die voor jou veilig is, een plek waar jij helemaal tot rust komt. Nog een paar voorbeelden; een weiland, top van een berg, de sauna, het kan letterlijk overal zijn maar kies wel voor een rustige omgeving.

Reducept; Wat heb je er voor nodig?

Reducept is een trainingsapp waar je zelf dagelijks mee aan de slag kan om jouw pijn te verminderen. Voor deze app heb je een paar dingen nodig; een Virtual Reality bril, een telefoon en jezelf, en uiteraard pijn!

Reducept; Wat houdt de app in?

Zodra je de app gekoppeld hebt aan jouw VR bril dan open je het Reducept programma. Je komt direct in een andere wereld terecht en je hersenen worden hierdoor gelijk geactiveerd. Het lijkt in dit programma alsof je in je lijf gaat, in jouw eigen zenuwstelsel. Er zijn verschillende opdrachten waar je elke keer een nieuwe opdracht kan doen en opdrachten kan herhalen. Je maakt bijvoorbeeld de pijnsignalen in jouw hoofd kapot. Doormiddel dat je dit in een spelvorm speelt geef jij je hersenen signalen

Reducept; mijn eigen ervaring

Ik had nog nooit een VR bril gebruikt en ik was zeer benieuwd of dit echt iets tegen mijn pijn zou kunnen doen. Ik ben gewend aan een hoop opiaten, die ik momenteel aan het afbouwen ben. Wil je hier meer over lezen? Dat kan hier. Maar ik sta altijd open voor andere manieren om pijn te verminderen, aan andere medicatie doe ik niet. Maar met dit kan je geen behandelingen tegenwerken. Verschillende ziekenhuizen zoals het; Radboud, Maxima ziekenhuis, (vooral pijnpoli’s) en revalidatie centra’s zoals; Rijnstate, Revalidatie friesland, zijn al met reducept bezig, iets wat ik echt onwijs goed vind. Ik ben echt voor om pijn op alle fronten te tackelen.

Ik ben met opzet begonnen op dagen waar ik extreem veel pijn had, namelijk voor mijn operatie en transplantatie. Op dit moment was ik zo ziek dat ik fulltime in bed lag, de thuiszorg dagelijks langs kwam en ik “oorlogstanden”, zoals anesthesisten dit noemen, aan medicatie had. Terwijl ik bezig was met de app merkte ik tegen mijn verbazing in, want ik was deels wel sceptisch, dat ik écht merkte dat de pijn verminderde. Ik speelde elke dag 30 minuten zoals het advies is voor de beginperiode en las alle ondersteundende mails die verstuurd werden. Na het half uur was ik wel extreem moe en daarna ging ik ook echt even slapen. Dit zullen meeste mensen verder niet hebben.

Werkt het bij iedereen?

Er zijn nu 18.000 sessies door mensen met pijn gedaan waarvan 78% nu minder pijn ervaart met een 10 minuten sessie per dag.

Video’s; een beeld van de app en ervaringen

Kosten voor het trainingsprogramma

Je kan kiezen uit 2 soorten “plannen”. Een jaarlijks plan of een maandelijks plan.
De kosten van het jaarlijkse plan zijn 149 euro en het maandelijkse plan kost 14,95 euro. Ik kan niet in iedereen zijn portemonnee kijken, maar persoonlijk vind ik het geld echt waard, al probeer je het maar een maand of twee.

Ik hoop dat ik jullie hiermee een nieuwe vorm van pijnbestrijding heb kunnen laten zien en kennis mee hebben laten maken!