Hoi, pssst! Wist je dat we zo een driekwart van onze dagelijkse gesprekken besteden aan roddelen? En iedereen doet het! Echt waar. Zelfs die aardige collega die je nog nooit op een negatief woord hebt kunnen betrappen. En voordat je je meteen schuldig gaat voelen: roddels hoeven niet negatief te zijn. We willen tenslotte niet geassocieerd worden met een Angela de Jong of een Yvonne Coldeweijer.

Wat bespreken we dan?

Wat bespreken we eigenlijk allemaal met elkaar? En wat heb je eraan? Toen we bijna twee jaar lang over Corona konden praten, ander nieuws was er tenslotte niet, en Marco Borsato onder vuur kwam te liggen doken we daar massaal op. Deels omdat het schokkend was ‘lands meest ideale schoonzoon’ zo te zien van zijn voetstuk vallend en deels omdat we ein-de-lijk weer eens ander nieuws hoorde en daarop heerlijk gingen. Daarna kwamen de gebeurtenissen bij The Voice er nog boven op en laten we eerlijk zijn; Lil kleine heb je ook al gevolgd? Precies, we gaan gewoon lekker op slecht nieuws.

Typen roddelen

De meeste roddels gaan grofweg over de liefde, andermans gedrag, sociale en familiare banden en levenswijsheden. Bij sommige typen roddels is de gebeurtenis of het verhaal belangrijker dan wie het overkomen is. Stel: je vertelt dat de broer van je vriendin vorig jaar illegaal vuurwerk kocht en nu jammer genoeg geen hand meer heeft. Of het nou de broer, zus, buurman of je vriendin zelf is, dat maakt allemaal niet zoveel uit. Het gaat om het gevaar van illegaal vuurwerk. Dus roddelen hoeft niet negatief te zijn. Het zijn ook vaak ‘slimme’ roddels die, in het geval van het vuurwerk, leerzaam zijn.

Als je weet dat de buren ziek werden na een etentje in dat nieuwe restaurant, ga je er zelf niet meer heen. En als je hoort dat mensen in Japan veel langer leven omdat ze vooral rauwe vis eten, pas je je eigen dieet misschien ook wel aan? Door te praten over het gedrag van anderen hoef je niet zelf te ervaren om er wat van op te steken.

De klaplopers

En dan hebben we de klaplopers…de ultieme roddelpers. Stevige roddels die anderen kunnen manipuleren of controleren en zelfs flinke schade kunnen aanrichten. Mensen met minder macht roddelen meer, omdat ze op die manier invloed kunnen uitoefenen. Hoge bomen vangen tenslotte veel wind…Roddelen is leuk, een manier van ontspannen. Wekelijks klets ik ook bij met mijn vriendinnen en worden daar ook roddels uitgewisseld. Maar hoe ver ga je? In mijn ogen misselijkmakend, zoals een Angela de Jong, vind ik veel te ver gaan. Wat als je zelf het doelwit bent van de roddels? Dan kun je flink emotioneel worden. Soms leidt het tot zelfevaluatie, maar soms ook tot wraakgevoelens. En met uiten van wraak moet je goed uitkijken. Want voor je het weet, gaan anderen er weer over roddelen….