Als iemand mij 5 jaar geleden tegen me had gezegd dat ik bijna dagelijks aan heel veel mensen zou laten weten waar ik allemaal mee bezig ben, had ik deze voor gek verklaard. Hoezo? Ik heb wel wat beters te doen, zou ik toen gedacht hebben. Toch doe ik het nu bijna elke dag. Ik instagram, facebook en twitter me suf, net als de rest van de wereld trouwens. Persoonlijk heb ik geen behoefte om alles te delen met mijn volgers, maar dat is ook niet de bedoeling lijkt me, Nee, social media zijn er voornamelijk voor de leuke dingen.

Hoe geweldig we zijn

We willen allemaal dat iedereen kan zien wat voor spannende dingen we doen, wat voor leuke vrienden we hebben, hoe pittig we eruitzien, hoe grappig en gevat we zijn, hoe geweldig en hoe super we het hebben en hoe heerlijk we aan het genieten zijn. Op zich niets mis mee lijkt me. Behalve als het even niet zo lekker met je gaat. Als je niet goed in je vel zit. Als je je onaantrekkelijk, stom en chagrijnig voelt. Dan is het eigenlijk best irritant om te lezen dat persoon X op een “fantaaaaaastische coole locatie is met heeeeeel knappe mensen en met waaaanzinnig uitzicht. Het is dan net of iedereen het gezellig heeft en spannende dingen aan het doen is. Behalve jij…

Bij zulke gevoelens adviseer ik, zoals bij ziekte, lamlendigheid of chagrijn de social media vooral links te laten liggen. Want je knapt er niet erg van op. Verder is het social media-gebeuren natuurlijk geweldig. Al zeker 10 jaar geleden zette ik mijn eerste schreden op het Facebook-pad. Ik postte af en toe een berichtje waarin ik vertelde wat ik aan het doen was en gaandeweg checkte ik mijn account steeds vaker. Ik keek, bijna dwangmatig, steeds wat mijn vrienden deden en vroeg ze ook geregeld of ze nog leuke tips hadden betreffende hotels en restaurants. Dat laatste is (was in deze coronatijd) soms best handig.

Waarom houden we zo van social media?

Wat is toch de lol om soms aan wildvreemden, vooral via Twitter, te laten weten wat je doet en vindt? Ik wil natuurlijk meedoen met de rest van de wereld. Inmiddels begrijp ik het wel waarom iedereen het zo leuk vindt. Het is een soort online krant die je zelf samenstelt. Met je eigen nieuws over en meningen van mensen die jij interessant, grappig en leuk vindt.

En zo te merken ben ik niet de enige, je kunt niet op straat komen of ergens zitten te wachten of werkelijk iedereen is druk in de weer met zijn telefoon. Vaak even checken omdat je het leuk vindt om een klein kijkje te nemen in iemands leven. Een leven dat niet altijd groots en meeslepend is, soms gewoon lullig en nietszeggend, maar wel herkenbaar en echt. Ik vind het in ieder geval altijd leuk om de mening te horen van mijn volgers annex lezers. Of het nu over de politiek gaat of over de pastasaus.

Dus, zie je online! Vind ik leuk….

pinterest post social media van Ankie