Veel blogs, Pinterests en YouTube kanalen staan er tegenwoordig vol mee: creatieve manieren of tips (lees: lifehacks) om ons leven zo makkelijk of efficiënt mogelijk te maken. Maar wat als je chronisch ziek bent? Hier onder vijf lifehacks en tips om als spoonie beter door de dag te komen. 

1. Begin elke dag als een frisse start

Niets is zo onvoorspelbaar als het leven met een chronische ziekte of beperking. Toch is het even goed zo belangrijk om desondanks alle zo af en toe fysieke dan wel niet mentale tegenslagen toch vooral vooruit te blijven kijken. Door iedere dag weer als een nieuw begin te zien en al het negatieve van de vorige dag achter je te laten staat niets je in de weg om keer op keer je dromen opnieuw weer na te jagen. Goed voor ons zelfvertrouwen en ons humeur, want je hebt immers niets te verliezen, én: nieuwe kansen, nieuwe prijzen.

2. Maak voor iedere dag (of week) een to-do list

Lijstjes, lijstjes, lijstjes! Ik kan er zelf geen genoeg van krijgen. Niet alleen omdat ik er een erg voldaan gevoel van krijg wanneer ik daadwerkelijk eindelijk weer iets van één van mijn lijstjes af kan strepen, maar ook omdat ik (mede dankzij mijn migraine hoofd en de soms allerleukste bijwerkingen van mijn medicijnen) vaak al enorm snel dingen vergeet en dus minder snel wanneer ik deze op papier of mobiel of computer kan terugvinden. Zelf maak ik dan ook vooral gebruik van de handige notitie app in mijn iPhone, maar ook heb ik een superleuke (én uitgebreide!) papieren deskplanner van de Hema bij de hand liggen.

3. Zorg voor een goede dagelijkse basis

Soms is het iedere dag werken of naar school gaan even simpelweg niet voor ons weggelegd. Toch is het behouden van een goede dagelijkse routine juist zo belangrijk. Zet iedere (werk)dag op dezelfde tijd de wekker, eet en drink voldoende en op regelmatige tijden en zorg dat je per dag voldoende activiteiten op jouw (dan wel niet onzichtbare) lijstje hebt staan. Niet alleen zorgt een dagelijks terugkerende routine ervoor dat jij steeds efficiënter met jouw tijdbesteding omgaat, ook bestaat er een de grote kans dat jij je hier een stuk (al dan niet mentaal) fitter door gaat voelen en je ook minder verveelt wanneer het even weer een dagje minder gaat.

4. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk

Comfortabel in de ruimste zin van het woord. Zorg voor een comfortabele plek in huis, zoals een comfortabele bank of stoel (of misschien zelfs bed) met comfortabele kussens waar jij jouw ‘downtime’ uren kunt spenderen. Reserveer comfortabele kleding zoals bijvoorbeeld een t-shirt met legging of jogging- of pyjamabroek speciaal voor de gelegenheid van jouw bad days en zorg dat je altijd op ieder moment van de week voldoende comfort food in huis hebt. Het mag dan misschien wel niet altijd even goed zijn voor ons dieet, maar troost bieden doet het af en toe zeker (en urenlang hunkeren naar die ene reep chocola die zich nog steeds in de winkel bevindt is ook maar niks).

5. Vraag om hulp waar nodig

Het is misschien een beetje voor de hand liggend, maar het kan soms ook echt even duren voordat wij deze stap daadwerkelijk ondernemen. We zijn immers absoluut niet zielig, en vragen dan ook niet graag om hulp bij iets waarvan wij weten dat wij dit eigenlijk makkelijk zelf zouden kunnen doen. Toch is dit soms echter wel eens nodig, en is het dan ook zeker een lifehack om eens een keertje iemand anders te laten koken, die wekelijkse boodschappen, was of afwas voor jou te laten te doen of soms even wat ander werk uit handen te geven wanneer het echt even niet meer gaat of je zelf even minder kunt handelen.