Een jaar geleden hebben wij enorme waterschade gehad omdat de verwarming ontlucht werd en de pin eruit sprong. Zo erg dat de brandweer bijna onderweg was omdat het te lang duurde voor de monteur kwam. We hebben letterlijk elk dekbed en handdoek die te vinden was op de grond moeten gooien. Zelfs buren kwamen aan met oude doeken. De vloer stond bol, vol kieren en beschadigingen. Maar er is zoveel keus.. Waar te beginnen?

Laminaat vloeren

Tegenwoordig is een laminaat vloer nauwelijks meer te onderscheiden van een houten vloer. Maar deze vloeren zijn veel bestendiger en goedkoper. Daarnaast kun je ze tegenwoordig in alle soorten en maten vinden, van hout look tot aan steen of betonlook.

Voordelen van een laminaat vloer

Goed betaalbaar

Het voordeel van deze vloeren is dat ze goed betaalbaar zijn. Je hebt bijvoorbeeld al laminaat vloeren vanaf 10 euro per vierkante meter. Uiteraard zijn deze niet te vergelijke met een vloer van bijvoorbeeld 30 euro.

Makkelijk zelf te leggen

Tegenwoordig kan je dit soort vloeren gemakkelijk zelf leggen. Er staan tientallen video’s op youtube waar je precies kan zien hoe je deze moet leggen, mocht je het nog nooit gedaan hebben.

Goed te onderhouden

Deze vloer kan je makkelijk stofzuigen en dweilen. Vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen waardoor het ook ideaal is met kinderen.

Nadelen van een laminaat vloer

Een goede ondervloer

Voor een Laminaat vloer heb je een goede ondervloer nodig, anders kan het nog wel eens overlast leveren bij de onderburen, of dat het gaat kraken.

Beschadigingen

De kans dat de vloer beschadigd is aanwezig, er wordt aangeraden om altijd planken extra te houden omdat je deze dan kunt vervangen. Ook is het niet aan te raden om een laminaat vloer in een vochtige ruimte te doen omdat deze dan bol gaat staan.

Minder warm

Helaas is laminaat een stuk minder warm, dit komt omdat het geisoleerd is.

PVC vloeren

Een PVC vloer lijkt enorm op een houten vloer, maar dan met meer voordelen. PVC vloeren zijn namelijk waterbestendig en super stil. Ideaal voor als je in een complex woont of kinderen hebt. Het is gemaakt van vinyl maar lijkt enorm op hout.

Voordelen van een PVC vloer

Waterbestendig en onderhoudsarm

Een voordeel van een PVC vloer is dat het waterbestendig is, wat ideaal is met kinderen en of dweilen. Doordat er geen kieren en barsten in deze vloer zitten kunnen er geen bacteriën nestelen en is het een stuk schoner. Wat het ideaal maakt voor als je het bijvoorbeeld in een bedrijf, restaurant of hotel wilt gebruiken. Het is daarnaast ook een onderhoudsarme vloer waardoor hij langer mee gaat

Makkelijk tussentijds te vervangen

Mocht er tussendoor een stuk van de vloer beschadigd zijn kan je dit stuk heel makkelijk loshalen en opnieuw laten vervangen zodat de vloer weer er netjes uitziet en waterdicht is. Daarnaast is het wel handig om eens in de paar jaar de kieren even na te laten kijken.

Geluiddempend

Het voordeel van deze vloer is dat het geluiddempend is en dat maakt het geschikt voor tussenwoningen, flats, complexen, of bedrijven zoals kantoorpanden, winkels, restaurants en hotels aangezien daar vaak al veel drukte is.

Warmte doorlatend (vloerverwarming)

In tegenstelling tot laminaat en en parket, die isoleren, is een PVC vloer ideaal geschikt voor vloerverwarming omdat je PVC vloer vrij dun is. De vloer hoeft ook minder energie te verbruiken voor hetzelfde effect. Het is zelfs zo dat je in meeste gevallen geen normale verwarming nodig hebt omdat het warm genoeg is.

Nadelen van een PVC vloer

Vrij duur

De kosten van een PVC vloer liggen hoger dan een laminaatvloer, dit komt omdat het veel beter bestendig is tegen een stootje kan en langer mee gaat.

Goede basisvloer eronder nodig

Bij deze vloer is er echt een ondervloer nodig. Zoals ik al zei is een pvc vloer heel dun dus dan zie je alle oneffenheden als deze zitten indien je dit niet doet. Tevens zorgt dit ook voor minder geluid.

Kans op beschadigen

Helaas zie je wel sneller beschadigingen op dit type vloer, nagels van huisdieren, steentjes onder schoenen etc. zorgen voor krassen. Het is daarom ook aan te raden geen schoenen te dragen in huis voor de houdbaarheid van de vloer.