De pubertijd… Voor de ouders een drama, maar ook voor de puber zelf. Nu, wat jaren later, heb ik dingen geleerd waarmee ik mijn pubertijd waarschijnlijk iets makkelijker mee was doorgekomen.

Totaal ander mens

Mijn pubertijd, tja, wat kunnen we er over zeggen. Ik was over het algemeen een rustige puber. Ik liep niet weg, deed geen dingen stiekem, dronk met mate, rookte niet en gebruikte geen drugs. Bijna saai…

In mijn pubertijd ben ik behoorlijk gepest, wat mijn brave pubertijd beïnvloedde. Ik zat liever lekker thuis dan dat ik uren in de stad ging hangen met energiedrank en een zak chips. Totdat ik mijn baan op de camping kreeg, daar ben ik totaal veranderd. Van stil puber meisje, naar meisje die met gemak voor honderden mensen stond. Als ik nu terug kijk, is het bijna alsof er een totaal ander persoon is geboren. Niet dat ik nu wel drugs gebruik, naast de oxycodon ;-), maar ik ben assertiever en socialer dan ooit.

Iedereen is onzeker

Wat was het toch raar, niemand lijkt zo onzeker als jij. Het lijkt alsof iedereen dolblij is met zichzelf, wat jou alleen maar onzekerder maakt. Nu lach ik erom. Als ik toch eens geweten had dat pesten uit eigen onzekerheid of problematiek komt, was ik deze puberperiode een stuk makkelijker doorgekomen.

Je leeft voor jezelf

Als puber probeer je bij groepen te horen, je probeert precies hetzelfde te zijn als ieder ander. Stel je voor dat je anders bent, dat was natuurlijk een drama! Alsof je leeft voor een ander. Je doet dingen omdat anderen dit willen en ook doen, maar bewaak je hierin je eigen grens wel? Ik heb zelf zo vaak dingen gedaan die ik niet wilde, puur om bij de groepen te horen. Nu weet ik dat je leeft voor jezelf, en de mensen om je heen zijn een aanvulling op je leven. Je hebt het te doen met jezelf, dus leer je grenzen en bewaak deze grenzen. Wil je het niet, doe het dan niet.

Hoe stiller je bent…

Iedereen die gepest is kent de zin: “Hoofd omhoog, borst vooruit, ze zien dat je onzeker bent en dat maakt je een slachtoffer”. Ik kon mijn ouders wel schieten als ze dat weer eens zeiden. Wellicht zit hier dan de verborgen les in dat je als puber meer naar de lessen van je ouders moet luisteren, haha. Want inderdaad, kom op! Laat van je horen. Je mag er zijn, en hoe stiller je bent hoe eerder je het pechvogeltje gaat zijn. Laat horen wat jouw mening is en laat jezelf zien.

De wereld vergaat niet

Eline en make-up zijn twee handen op één buik, want wat vind ik make-up en alles wat daarmee te maken heeft fijn om mee bezig te zijn. In mijn pubertijd was dit alleen niet een hobby maar obsessief gedrag. Ik heb wel eens gehad dat ik terug naar huis ben gefietst omdat ik mijn mascara was vergeten op te doen. Want de wereld vergaat natuurlijk als ze je zonder make-up zien! Doe even kalm, plamuur je gezicht niet vol omdat je je dan pas mooi voelt. Make-up is een kunst soort, en moet dat blijven. Smeer make-up op je gezicht omdat je het leuk vindt om er mee bezig te zijn, anders niet. Hoe ouder je wordt, hoe makkelijker je de deur uit gaat in totale slobberkleding, knot op je kop en make-uploos.

Kortom, relax. Je maakt het jezelf zo moeilijk, terwijl het zoveel makkelijker kan zijn! Ontdek wie je bent, wees jezelf, bewaak je grenzen en laat de wereld zien hoe mooi je bent. Met die ingrediënten overleef je het wel.  

Oh. En sorry pap en mam, voor alle discussies! 😉

Meer lezen over levensfases? Kijk dan hier.