Helemaal niets. Geen hoestje, geen keelpijn, geen snotneus, geen griepje. Alleen een paar keer een zwaar hoofd, maar dat was gewoon mijn eigen schuld. Maar voor de rest ben ik sinds het begin van covid geen dag, geen uur, zelfs geen minuutje ervan ziek geweest. En dat is toch voor het eerst in mijn leven, zo een lange non-griepige periode. Nu ben ik voorzien van alle vaccinaties maar vraag ik mezelf af…en nu?

Geen besmettingsgevaar

Ik ben geen klager, en ik heb de afgelopen jaren heel wat ziekenhuisbezoeken gehad maar een of twee keer per jaar lag ik toch geruime tijd in bed met een fikse verkoudheid, keelontsteking of oorontsteking. Links of rechts besmet geraakt, je kent dat. Zeker als je in de kleine kinderen zit dan is een snotneus gauw opgelopen. Maar het voorbije jaar heb ik mijn handen bijna stuk gewassen. Ik hield dat mondkapje altijd op, ik heb winkelkarretjes altijd ontsmet, ik heb geen mens vastgepakt, geen handen gegeven, niet geknuffeld, niet gekust.

Ontsnapt aan covid

Al dat gedrag deed ik om aan covid te ontsnappen, maar ik ontsnapte daardoor ook massaal aan alle ander ziektes waarmee je besmet kunt raken. Ik hoor van mensen in de famaceutische sector dat de gevolgen groot zijn; de verkoop van antibiotica is wereldwijd gekelderd, en dat geldt ook voor hoestsiropen en middeltjes tegen buikgriep en luizen. Al bij al een aangename bijwerking van al die strenge covid-maatregelen.

Alle vaccinaties binnen

Verleden week kreeg ik mijn tweede prik. Ik ben nu dus volledig gevaccineerd. Ik vraag mij oprecht af of ik een paar weken later mijn sociale gedrag aan zal durven passen. Ga ik eindelijk mijn familie nog een goed vastpakken? Ga ik mijn vrienden een knuffel geven? Of kussen? Ga ik mensen weer de hand durven schudden, wanneer dat gewoon weer mag? Of is dat rare steriele leven dat we moesten leiden net fijn, omdat we daardoor aan zoveel andere ziektes lijken te ontsnappen? Ik heb altijd gedacht dat ik snel weer naar het oude, warme, sociale leven terug zou willen. Maar nu twijfel ik soms wel. Keelontstekingen en griepjes zijn niet de cadeautjes die ik graag van vrienden en kennissen ontvang of aan hen doorgeef…