We doen het bijna allemaal en waarom eigenlijk. Waarom worden wij vrouwen zo onzeker door de blikken van andere vrouwen. Wat is het toch dat we in een pashokje bij de aankoop van kleding en vooral zwemkleding denken aan hoe anderen ons straks gaan zien. Waarom keuren wij elkaar met een totale bodyscan. Laten we elkaar eens wat meer complimenten geven. Wees niet bang voor een beetje vrouwenliefde.

Het begon een aantal weken geleden met een nieuwe fitnesslijn van Nike en de daaropvolgende bodyshaming van Olcay en Caroline Tensen. Half Nederland in rep en roer. Het meest bizarre aan dit hele verhaal vond ik misschien nog wel dat de mannen in Rtl Boulevard degene waren die het opname van de vrouw die niet maatje 36 hadden. Want “wij” vrouwen zijn schijnbaar dus juist heel goed in het afzeiken van elkaar.

Totale bodyscan

Vaak lees je in bladen hoe je met kleding de aandacht kan trekken van het andere geslacht. Hoe maak je je aantrekkelijk voor de man. Maar die man ziet in veel gevallen het gene waar hij op valt. Borsten, billen en dat kan een andere blik zijn dan jij denkt. Het is het totaal plaatje een mooie slanke vrouw zonder zelfvertrouwen is vaak niet degene die zijn aandacht trekt. Mannen zijn regelmatig niet degene die ons hele lijf scannen op minpunten. Die zien het gene waartoe zij zich aangetrokken voelen.

Maar wie scant ons dan wel helemaal? Als eerste wijzelf als we voor de spiegel staan. Kan dit wel? Maakt dit niet: te dik / te dun / te hoerig / te oud / te jong / vul zelf maar in waar je aan denkt. En in ieder geval bij mij vaak op nummer 1 wat zullen andere ervan vinden. En dat begint al in het pashokje. Dat hokje met slechte verlichting en gevuld met de energie van onzekerheid.

Ik dacht dat jij zo’n bitch was

En dan als tweede onze vrouwelijke medemens. Ik geef toe ik doe het zelf ook. Vaak ook met vriendinnen en vaak is het meer onzekerheid dan wat anders. Ik ben er bijna van overtuigd dat wat we zelf vaak als arrogantie zien bij een ander, onzekerheid is van haar. Want onzekerheid moet je vooral niet laten zien. Hoe vaak is een nieuwe vriendschap niet begonnen met de opmerking: “Ik dacht dat jij zo’n bitch was!” Want wij beoordelen elkaar vaak op hoe we er uitzien, hoe we in ons vel zitten.

Wij vrouwen maken elkaar gek en de modebladen werken daar keihard aan mee. Ik ken vrouwen met maatje 34-36 die hun uiterste best doen om aan te komen. En vrouwen met maatje 44-46 die hun best weer doen om af te vallen. Als eerste moeten we denk ik zorgen dat we zo gezond mogelijk leven. En als tweede laten we stoppen met elkaar in hokjes te plaatsen. Ben jij niet gelukkig met je lijf omdat het te dik of te dun is. Dan moet je er wat aan doen, maar realiseer je wel goed of jij het bent die niet gelukkig is of dat je denkt dat iedereen over je oordeelt.

Geef een beetje vrouwenliefde

Pas geleden poste ik een foto van mezelf op facebook. Een van 5 jaar geleden tijdens een ladiesrun en een van afgelopen keer. Het verschil ongeveer 15-20 kilo. Complimenten waren er genoeg. Op hoe knap het wel niet was en hoe goed ik er uit zag. Superboost voor mijn zelfvertrouwen natuurlijk. Een aantal dames die mij beter kennen gaven mij de liefste vorm van vrouwenliefde met de belangrijkste complimenten. Dat ik er vooral zo veel gelukkig uit zag. Dat ik straalde. Want dat is het gene waar ik het hardst aan heb gewerkt. Op de foto van 5 jaar geleden zat ik midden in een zware depressie. Ik was zo vreselijk ongelukkig en op dat moment had het niet uitgemaakt of ik maatje 48 of 38 had gehad. De wereld was zwart.

Ik heb nu nog steeds geen maatje 36. Die ambitie is er ook niet. Mijn doel is deze positiviteit vast te houden. Om te houden van mijzelf en mijn lichaam. En om het te delen met de vrouwen waar ik om geef. Hou niet vast aan de maat die in je kleding zit. Ten eerste is het in iedere winkel weer anders. En soms is een maat groter voor je zelfbeeld omdat het beter aansluit. Niets ergers dan een maat 40 in een maat 38 proppen met een muffinbuikje als resultaat. Wees lief voor je lijf, wees superlief voor je geest. En laten we vooral lief zijn voor elkaar. Omring jezelf met een beetje vrouwenliefde. Zeg tegen iemand met een leuk jurkje dat het haar zo leuk staat. Geef eens een compliment. En vergeet vooral deze niet, zie je iemand lopen met het labeltje in haar nek naar buiten zeg het tegen haar. Iets liefs is zo gedaan. Fijne zomer allemaal.