Zeker als je vaak koffie drinkt, en dan vooral thuis, zal je ook regelmatig een nieuw voorraadje moeten inslaan. Er zijn verschillende factoren waar je, al dan niet bewust, op zal letten als je koffie koopt. Welke is voor jou het meest belangrijk?

De prijs: niet onbelangrijk

We zijn en blijven een redelijk zuinig volkje, en dus letten de meeste mensen bij het doen van hun boodschappen goed op de prijzen. En waarom ook niet: alles wat je niet hoeft te betalen, is mooi meegenomen, toch? Een goede koffie aanbieding van je favoriete merk scoren is altijd fijn, dan drink je precies dezelfde koffie maar dan tegen een lagere prijs. Zeker als je er aardig wat doorheen drinkt in een week, is het goed om de prijzen te vergelijken en te gaan voor de laagste. Maar ook eens zien of een goedkoper merk je misschien net zo goed smaakt als het merk dat je gewend bent kan de moeite zijn, en je zeker op jaarbasis een behoorlijk bedrag besparen.

De smaak: daar draait het eigenlijk om

Uiteindelijk draait het bij het kopen van koffie natuurlijk vooral om de smaak. Een aanbieding vinden is leuk, maar smaakt de koffie je totaal niet, dan is dat eigenlijk zonde. En wat de lekkerste koffie is, daar verschillen de meningen nogal over; vandaar ook dat je zoveel verschillende varianten kunt kopen. Ontdekken welke jij het lekkers vindt, dat kan maar op één manier: heel veel verschillende soorten proeven. Kijk daarbij goed naar het soort koffiebonen dat voor de koffie gebruikt is, dat geeft je een indicatie of je vooral van milde of juist meer robuuste koffie houdt, en zoek daarbinnen naar de variant die je het best smaakt, en de manier van zetten die je het best ligt.

Het merk: je hebt zo je voorkeuren

Ook het merk koffie zal vast en zeker een rol spelen binnen je aankoopproces. Vaak heb je al van huis uit een voorkeur meegekregen. Dronk je bij je ouders altijd illy, dan is de kans groot dat je hier als je uit huis bent ook snel naar zal grijpen in de winkel. Als het merk je goed bevalt, dan is dat een prima keuze om het trouw te blijven. Wil je eens zien of een ander merk je net zo goed smaakt? Achterhaal dan eens welk soort koffiebonen, en in het geval van een blend welke soorten, en in welke verhouding, er voor jouw favoriet wordt gebruikt. Zoek eenzelfde samenstelling bij een ander merk. Alleen zo kun je ze echt goed met elkaar vergelijken.

Het gemak: hoe snel is dat kopje klaar?

Een kopje gezet met behulp van een koffiepad, dat is zo klaar, en ook een cupje levert je snel koffie op. Filterkoffie daarentegen, dat duurt meestal wat langer om te zetten, net als wanneer je eerst zelf de koffiebonen nog wilt malen. Ook dit kan een rol spelen bij het kiezen van je koffie. Heb je altijd haast, dan zal je eerder voor een ‘snelle’ variant kiezen.

Wil jij meer lezen over koffie? Lees dan vooral deze blog van Kelly eens over het verslaafd zijn aan koffie!