Niet iedereen houdt van wijn. En dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Maar er is ook een groep die een glas wijn hebben afgezworen omdat ze zijn begonnen met de verkeerde wijn. Daarom een aantal tips om wijn te leren drinken.

Smaak van wijn

Of je het lekker vindt of niet, dat ligt in eerste instantie aan je eigen smaakvoorkeur. Maar met honderden, zelfs duizenden druivenrassen op de wereld, zit er vast wel eentje voor je tussen. Belangrijk is dus vooral om van jezelf te weten wat je vindt van zuren, suikers en andere smaakeigenschappen.

De Sauvignon familie

Sauvignon wijn, zoals de wijnen van Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon worden genoemd, is erg bekend. Deze twee druivenrassen prijken op vele wijnen in de schappen van supermarkten en (online) wijnwinkels. En vrijwel ook elk café en restaurant heeft deze twee wijnen op de kaart staan. Maar van Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon worden uitgesproken wijnen gemaakt, wara je wel van moet houden. Sauvignon Blanc is wit, heerlijk fris, maar heeft ook flink wat zuren. Sommige mensen vinden dat te zuur. Er is wel een verschil tussen de Franse Sauvignon Blanc en de beroemde Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc uit Marlborough. Deze laatste heeft ook vaak wat meer tropische tonen en geniet vaak de voorkeur. Om het verschil te proeven, kun je altijd een Franse Sauvignon Blanc uit de Loire naast een Nieuw-Zeelandse proeven. Welke vind je lekkerder?

Cabernet Sauvignon is een blauw druivenras en daar wordt rode wijn van gemaakt. Het zijn wel vaak krachtige wijnen, dus dit is niet de beste wijn om mee te beginnen. Vooral de tannines in deze wijn kunnen erg aanwezig zijn. Tannine zorgt voor dat stroeve gevoel in je mond en op je tanden. Het zit met name in de schillen en pitjes van druiven die bij het maken van rode wijn meegisten in het proces. Vandaar dat rode wijn vaker veel tannine heeft en witte wijn niet of nauwelijks. 

Wijnen om mee te beginnen

Om met wijn drinken te beginnen, kun je beter kiezen voor wat meer soepele wijnen en wijnen met minder uitgesproken kenmerken. Wil je witte wijn? Kies dan een licht fruitige Pinot Grigio uit Italië, een Spaanse Godello of Italiaanse Grillo. In Portugal worden er in het noorden ook mooie frisse Vinho Verdes gemaakt. Allemaal prima keuzes om mee te beginnen. 

Wijnen om mee te beginnen

Rode wijn is vaak lastiger, juist vanwege die tannines. Een fruitige Pinot Noir of Gamay is wat vriendelijker. De druif Pinot Noir wordt in Duitsland overigens Spätburgunder genoemd. Van de druif Merlot worden fruitige en soepele wijnen gemaakt die prima bij een mooi vleesgerecht gereserveerd kunnen worden, maar ook passen bij de borrel. Wil je meerdere uitproberen? Wijn kopen kan heel makkelijk online. In webshops vind je ook vaak proefpakketten, zodat je gelijk genoeg keuze in huis haalt. 

Wij jij meer lezen over wijn? Lees dan deze blog van Manuela eens over haar ervaring met een wijnproeverij.