Zorg goed voor jezelf. Het is iets wat we snel tegen elkaar zeggen. In ieder geval ik wel. Maar wat bedoelen we daar dan eigenlijk mee? Zorg goed voor jezelf. Wat is nou goed voor jezelf zorgen. Wat ik daar over denk zal iets anders zijn dan wat jij vindt. En zorg je dan niet goed voor jezelf als je iets anders doet dan ik?

Als ik goed voor mezelf zorg dan houd dat in dat ik af een toe een uurtje rust neem. ’s Avonds voor het slapen ga nog even een stukje lees. En eens in de zoveel tijd naar een feestje ga of een ochtendje sauna. Mijn man vind dat ik soms te weinig tijd besteed aan rust. Dat ik te veel werk en steeds maar weer door ga. Maar het zit niet echt in mijn natuur om te niksen zoals ik dat dan zelf zie.

Als ik bijvoorbeeld op een zaterdag uitslaap, iets wat zelden voor komt en uitslapen is dat uiterlijk 10 uur. Dan vind ik dat eigenlijk al weer zonde van mijn dag. Want wanneer je dan echt op gang kom is het dan tegen het middaguur en dan is heel de ochtend verloren in mijn ogen. Mijn verstand weet stiekem wel dat dat niet zo is maar maak mijn gevoel dat maar eens wijs. Zorg ik dan wel of niet goed voor mezelf?

Sociale Isolatie

Terwijl ik dit schrijf is de sociale isolatie door het coronavirus het onderwerp van de dag. Dat betekent voor mij als gastouder niet werken. Niet vrijwillig niet werken maar verplicht niet werken. Alleen kindjes van ouders in de vitale beroepen. Maar die kindjes zijn nou net verkouden in mijn groep. Dus is het hier stil. Normaal lopen er gemiddeld 4 kindjes onder de 4 iedere ochtend door ons huis te banjeren en nu is het stil.

Ik kan daar nog slechter tegen dan ik al dacht. Ik weet soms gewoon niet meer wat ik nog kan doen. Schuur is opgeruimd, garage georganiseerd, ramen zijn gezeemd terwijl ik een hekel heb aan schoonmaakwerk. We hebben al een puzzel van 1000 stukjes gemaakt en met Monopoly ben ik al failliet geweest en heb ik een keer gewonnen.

Ik ben me ook bewust dat ik niet echt mag klagen. De regering pakt het voor de kinderopvang snel en gunstig aan. Ouders krijgen hun eigen bijdrage terug en gastouders en kinderopvang krijgen gewoon betaald. Ik had er slapeloze nachten over maar gelukkig is het goed uitgepakt. Als dat niet zo was geweest had ik echt een groot probleem en een lading stress erbij gekregen want mijn rekeningen lopen wel gewoon door. Ik hoef me daar gelukkig geen zorgen over te maken, iets wat veel andere zzp-ers wel als zorgenpost hebben.

Zorgen jullie ook goed voor jezelf?

Mijn enige zorg is hoe kom ik de weken door zonder tegen mezelf te gaan praten. Ik krijg gelukkig lieve berichtjes van ouders. Een 4 jarige Tim die niet snapt waarom hij niet bij mij kan spelen nu. Een lieve Lena die vanuit haar deur zwaait als ik iets af komen geven. Het zijn de kleine hoogtepunten in een verder stille week. We maken er het beste van en moeten dus maar goed voor onszelf zorgen. Ik probeer te genieten van de lentezon, een kopje thee en een boek. Zorgen jullie ook goed voor jezelf?