In de afgelopen jaren hebben de dames van Justliveblog.nl al heel wat aandacht besteed op de blog maar tevens ook in de media aan Afkicken en verslavingen bij medicatie. Nu ik, Stéphanie, mijn operatie en transplantatie gehad heb, is het tijd om af te bouwen met de medicatie.

Afkicken; Maar wat voor medicatie gebruik ik nu?

Zoals veel mensen die mij al een tijd op social media en op de blog volgen weten dat ik helaas niet tegen Fentanyl pleisters kan, mijn huid gaat eronder zweten waardoor ik 4 tot meer keer per dag mijn pleisters moest vervangen. Daardoor kreeg ik elke keer enorme afkickverschijnselen kreeg tussendoor omdat ik niet de juiste constante dosering medicatie binnen kreeg. Ik heb nu daarom sinds Januari een pomp, eerste instantie was ik overgestapt naar Hydromorfon (10 x sterker dan morfine), en nu een pomp met fentanyl via een cassette. Ik had een PICC lijn met mijn Hydromofon en nu subcutane naaldjes (onderhuids, niet in een ader. Kan overal op het lichaam geplaatst worden.)

Daarnaast gebruik ik nog andere medicatie:

 • Fentanyl PCA Pomp
 • Acoxia
 • Methadon
 • Amitriptaline
 • Pregabaline
 • Clonidine

Hoe is de afgelopen week gegaan?

De afgelopen week is mega zwaar geweest met afkicken. Een HEL om eerlijk te zijn. Er was zelfs een dag waarop ik dacht: Waarom leef ik in vredesnaam nog? Deze ziekte sloopt mij lichamelijk én mentaal. Dit heeft niets te maken dat ik er over nadenk om zelfmoord te plegen, dat wil ik per direct erbij vermelden. Soms heb je dagen ertussen zitten waarop je het allemaal gewoon even niet trekt, je je even niet die sterke persoon voelt die iedereen ziet. Maar waar je het liefst in iemands armen ligt en door je haren geaaid wordt en hoort dat alles wel goed komt, dat er weer mooie dagen aankomen. En die komen er, je moet “even” door het afkicken heen.

Ik heb 25 mg Fentanyl afgebouwd op aanraden van de arts, De verpleging kwam pas anderhalve dag later en dan zou ik pas gaan afbouwen. In die anderhalve dag heb ik er enorm tegenop gekeken omdat ik vaak afgebouwd heb en 25 mg Fentanyl enorm veel is om in een keer eraf te halen, Zeker als je hier jarenlang aan gewend bent geweest. Daarom heb ik in overleg met de verpleging de Fentanyl op zondag 12,5 mg eraf gehaald en de andere 12,5 mg op dinsdag, de dag dat de verpleging weer langs kwam. Op donderdag kwam er weer een van de verpleegkundigen langs en die schrok hoe ze me zag en vroeg of ik kon uitleggen wat ik precies voelde;

Deze lijst bestond vooral uit:

 • Transpireren
 • Onrustig lichaam
 • Extreme vermoeidheid; Mijn lijf was zo moe dat ik nauwelijks meer door huis kon wandelen.
 • “Zware benen”; Het gevoel alsof je benen uit lood bestaan.
 • Angsten/ Depressie gevoelens; Zoals ik beschreef dat ik het “opgeef gevoel had”.
 • Enorm slechte waardes van mijn Diabetes wat ervoor gezorgd heeft dat er eilandjes van lagerhans die getransplanteerd zijn gedood worden.

Het plan voor de komende week

Maandag ga ik mijn arts een verslag appen van hoe het gegaan is, daarnaast wil ik met de arts bespreken om even een maand rust te nemen omdat het heel veel impact gehad heeft lichamelijk. Ik ben zo enorm moe lichamelijk en heb 0,0 energie dus dit moet eerst weer opgebouwd worden aangezien ik nu roofbouw pleeg. Ook omdat het zoveel Eilandjes mogelijk gedood heeft wil ik daarom voorstellen om na die maand 10 mg Fentanyl per 2 weken te gaan afkicken. Ik zat voor de week afbouwen ongeveer op 85% + per dag binnen het doelbereik met mijn suikers, afgelopen week zat ik per dag rond de 30 a 40 % binnen doelbereik. Ik schoot heen en weer tussen de 2,9 en 22. Mijn doelbereik is ingesteld tussen de 4 en 9. Dit is voor meeste diabetes patiënten mega streng maar dit is bij mij vanwege de transplantatie.

Tot de volgende blog in het afkick dagboek ..