Drie jaar geleden schreef ik een aantal koken met Kelly-blogs. Meestal geïnspireerd op de kookkunsten van mijn vriend. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder, woon ik al 2.5 jaar bij mijn ouders en sta ik nog zelden in de keuken. Gelukkig spelen hij (en zijn kookkunsten) nog steeds een grote rol in mijn leven en trakteert hij me nog vaak op de lekkerste recepten. Tijd om er een van te delen. Kan ik gelijk oefenen aangezien ik binnenkort toch echt elke avond voor mezelf moet gaan koken. Dit keer bruine bonen met rijst en kip.

Een waarschuwing vooraf: ik hou enorm van pittig eten. Hou je hier niet zo van? Dan zou ik de sambal en de peper weglaten. Ook dan is het namelijk nog steeds erg lekker!

Wat heb je nodig voor de bruine bonen (4 personen en een portie in de vriezer)?

 • 2 grote potten bruine bonen
 • Olie
 • 600 gram kipfilet
 • Ketjap (witte fles)
 • Sambal (ik gebruik om mijn ouders een beetje te sparen Brandal, het lekkerste vind ik zelf Surinaamse sambal)
 • Selderij
 • Tomatenpuree of ketchup
 • Rijst (ik gebruik zelf Uncle Bens rijst)
 • Peper (Madame Jeanette)
 • Blikje knakworst
 • Appelmoes (om je mond te blussen)

Bereidingswijze:

Laten we beginnen met wat ik zelf het vervelendst vind, namelijk het snijden van de kip. Ik vind rauwe kipfilet enorm smerig aanvoelen en snij de kipfilet of met mes en vork of ik knip hem in stukjes. Alles om het maar niet aan te raken. Dit doe ik in een kom met een paar scheppen sambal. Hou je niet van pittig eten? Dan kun je deze stap overslaan en er later de ketjap bij doen.

Daarna snij ik de knakworst in kleine stukjes. Vervolgens snipper je een uitje en hak je een teentje knoflook fijn. Om gelijk van het snijwerk af te zijn kun je de selderij ook alvast fijnsnijden. Dit heb je pas op het eind nodig dus dit kun je nog even apart zetten.

Zet een pan op het vuur en doe hier olie in. Als de pan goed heet is kun je het uitje fruiten en de knoflook meebakken. Als het een beetje bruin kleurt kun je de kip in de pan gooien. Afhankelijk van de sambal die je gebruikt kan dit nogal scherp ruiken. Hou een zakdoekje bij de hand, want in dit stadium moet ik namelijk vaak niesen. Na het niesen en handen wassen is het tijd om de ketjap toe te voegen. Ik doe dit eigenlijk altijd op gevoel en proef als de kip gaar is of het voldoende is. Ik gok dat het bij deze hoeveelheid ongeveer vier of vijf eetlepels zijn. Ook gooi ik nu het pepertje in de pan. Je kunt hem klein snijden en de pitjes verwijderen of er gaatjes in prikken en hem in zijn geheel in de pan gooien. Ik kies voor het laatste omdat de peper dan net iets minder heftig is maar, de smaak wel goed tot zijn recht komt.

Zet nog een pan op het vuur en bereid hier je rijst in. Ik heb voor rijst gekozen die je niet hoeft te laten rusten. Extra handig zijn de rijstzakjes van Uncle Ben’s. Moeilijk doen met afgieten hoeft niet meer en je kunt de zakjes makkelijk open scheuren.

Als de kip gaar is voeg je een klein schepje tomatenpuree (dit is heel geconcentreerd dus echt maar heel weinig) of een beetje ketchup toe. Voeg dan de bruine bonen en de stukjes knakworst toe. Dit laat je even sudderen zodat de smaak goed in de bruine bonen trekt. Ben je tevreden? Dan is het tijd voor de finishing touch: namelijk de fijngesneden selderij! Ook dit laat je nog een paar minuutjes sudderen en dan zijn je bruine bonen klaar. Als ook de rijst klaar is kun je aan het leukste deel beginnen, namelijk het opeten!

Serveertips

Schep wat rijst op je bord en doe hier de bruine bonen over. Echt mooi zal het er niet uit zien, but hey who cares als het lekker is. Vroeger at ik de bruine bonen met veel meer sambal, waardoor ik er ook altijd appelmoes bij at. Niet alleen lekker, maar ook heel erg geschikt om je mond mee te blussen. Ook lekker voor erbij is gele bakbanaan. In plakjes snijden, pan met olie op het vuur en bakken maar.

Eet smakelijk!

Pin jij deze blog ook op jouw favoriete Pinterest bord?