Een paar weken geleden was het dan eindelijk zo ver: tijd voor onze citytrip naar Berlijn! Samen met JLB blogger Kelly en nog één andere vriendin bezocht ik voor de (mijn) allereerste keer deze hippe Duitse hoofdstad. Hoe ik dit alles ervaren heb? Dat lees je hier! 

Berlijn is een stad bomvol historie. Niet alleen heeft de stad veel meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook tijdens de periode van de DDR en de Berlijnse muur die in de jaren daarna volgde heeft de stad het zwaar te verduren gehad. Dit alles is duidelijk te zien aan de verschillende wijken en stijlen architectuur die de Duitse hoofdstad hier aan overgehouden heeft.

Zo heeft Berlijn bijvoorbeeld helemaal geen één stadscentrum, maar verschillende kleinere centra verdeeld over de diverse wijken in voormalig Oost- en West-Berlijn. Het meest opvallende aan al deze wijken: (bijna) overal zie je graffiti en street art op de muren! Berlijn is dan misschien ook wel hèt walhalla voor vrijwel iedere streetartliefhebber. 

Het hoogtepunt van dit alles? Het nog altijd overeindstaande stuk Berlijnse muur, wat tegenwoordig East Side Gallery wordt genoemd. Op dit 3,6 meter lange stuk beton kun je diverse murals en street art van verschillende artiesten van over de hele wereld vinden. Niet alleen heel mooi om eens van dichtbij te bewonderen, maar ook nog eens enorm indrukwekkend, wanneer je je beseft wat deze muur in een nog niet zo heel ver verleden allemaal voor de stad en zijn inwoners heeft veroorzaakt. 

berlijn east side gallery
berlijn east side gallery

Stadswandeling

Bij vrijwel iedere citytrip betrap ik mij er wel op dat ik val voor de bekende ‘tourist traps’. Toeristische plekken, attracties of musea waar echt iedereen heen gaat, hop on hop off tours, bekende restaurant- en winkelketens, enzovoort, enzovoort. Tijdens onze citytrip naar Berlijn hebben wij er echter voor gekozen om dit eens een keertje totaal anders doen. Zo maakte wij samen met een gids en een klein gezelschap andere buitenlandse toeristen een stadswandeling door ‘alternatief’ Berlijn. Berlijn in het echt, in plaats van het Berlijn met al zijn toeristische bezienswaardigheden. Een echte aanrader, want: zo leer je een stad als Berlijn dus écht kennen! 

berlijn

Berlijnse hotspots

Zo heeft het maken van deze superleuke stadswandeling er niet alleen voor gezorgd dat wij op plekken kwamen waar wij anders nooit terecht zouden zijn gekomen, maar ook dat wij een aantal hele fijne restaurantjes en hotspots van ons lijstje konden afstrepen. Onze favoriete wijk? Het gezellige Prenzlauer Berg in het voormalig Oost-Berlijn, waar je niet alleen superleuke boetiekjes en restaurants maar ook de historische (best wel goed verstopte!) Prater Biergarten kunt vinden. Een echt typisch Duitse biergarten, waar je niet alleen (surprise) hele grote glazen bier kunt bestellen, maar ook nog eens heerlijk kunt chillen tijdens de lange zomeravonden of rustmomenten tijdens je citytrip.

Als je dan toch in Berlijn bent..

Uiteraard konden wij sommige toeristische hoogtepunten toch ook echt niet aan ons voorbij laten gaan. Zo hebben wij er bijvoorbeeld voor gekozen om op onze eerste dag de beroemde Berlijnse Fernsehturm te bezoeken. Vanuit deze televisietoren (die maar liefst bijna 400 meter hoog is) kun je bijna alle uithoeken van de stad van extreme hoogte bezichtigen. Hiernaast hebben ook het nog relatief nieuwe Holocaust- en Homomonument (allebei vlak nabij de imposante Brandenburger Tor) een behoorlijke indruk op mij gemaakt.

Inmiddels durf ik wel te zeggen dat Berlijn één van mijn favoriete Europese hoofdsteden is geworden. Ik kijk er nu dan ook al naar uit om deze geweldige Duitse hoofdstad binnenkort (hopelijk!) snel nog een keertje te mogen bezoeken!

Ben jij al eens een keertje in Berlijn geweest?