Mijn benen voelen koud aan als ik in de serre zit. De duisternis is al gevallen en mijn deuren staan nog open. De herfst komt eraan. Het wordt weer fris, ik vrees dat de zomerse zwoele avonden dit jaar niet meer terugkomen. Maar stiekem ben ik opgetogen; ik hou namelijk van de herfst! De winter vind ik ook heerlijk. Die seizoenen zijn gewoon fijn en rustig. Ik geniet ervan gewoon thuis te zitten, zonder dat ik het idee heb dat er intussen allemaal mensen op terrassen zitten of met vrienden aan het barbecueën zijn in hun tuin.

Niet binnen zitten met warm weer

Een mens kan op mooie, warme dagen eigenlijk niet binnen zitten of besluiten eens lekker vroeg naar bed te gaan, omdat het daar nog heel erg lang te licht voor is. Dat soort dingen maken dat ik de zomer best een onrustig seizoen vind en ik stiekem dus opgetogen ben als het herfst wordt. De temperaturen die weer wat dragelijk worden. De najaarsmode vol rijke stoffen en een wandeling met een paraplu omdat de regen weer de overhand gaat nemen.

Mag je dat zeggen dat je liever de herfst hebt?

Ik denk dat het gros van Nederland mijn mening niet deelt. Sommigen mensen functioneren eigenlijk nog het best vanaf een graad of 24, liever nog wat warmer. Dat je alleen maar onder een laken wilt slapen met de ramen wijd open, waardoor je de zomerse geluiden kunt horen. Die zomers kunnen voor de liefhebbers niet lang genoeg duren. Ik zeg; jullie hebben dit jaar echt wel je portie gehad!

Want hoe heerlijk slaapt een mens als het buiten regent en waait? Dat je slaapkamerraam klappert en je onder een dekbed ligt? Of dat het om vijf uur al donker wordt, zodat je met goed fatsoen thuis mag blijven zonder dat het raar en saai is? Terwijl ik dit stukje schrijf, raast de wind wel heel erg door het Brabantse land hier. Dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling, een windkracht 10 waarbij bomen omwaaien en het verkeer hinder ervan heeft. Hopelijk geeft de KNMI geen code oranje af. Nu zou ik toch moeten volhouden dat ik de herfst nog steeds heerlijk vind. Dat gaat me dan niet lukken, vrees ik. Het wordt lang wachten op de zomer…