Geduld. Geef het maar toe: Dat is niet altijd onze sterkste kant. Nochtans kan het ons leven heel wat eenvoudiger maken. In theorie weten we dat best hoor. Maar de praktijk? Die wil al eens wat anders uitvallen.

Stoorzender

En wie of wat zit er ons dan in de weg? Inderdaad: wijzelf! De waarheid is niet altijd plezant, maar ojee wat kunnen we het onszelf moeilijk maken! Iedereen heeft wel zo van die dagen waarop de wereld en vooral dan jouw leven en jijzelf een ingewikkeld kluwen van ellende lijken; (Overdrijven is heerlijk op die momenten, toch?) Waarop je vindt dat alles anders moet en je eruit wil. Waaruit precies is niet altijd duidelijk, maar dat je eruit wil wél. En dan moet er natuurlijk een oplossing komen. En wel nu! Want we willen van dat rotgevoel af.

Het is mogelijk!

Je hoort mij niet zeggen dat verandering niet mogelijk is en dat je maar moet blijven liggen sudderen in je poel van ontevredenheid. Neenee, integendeel: het kan zelfs net leuk zijn om een soort actieplan te hebben om dingen aan te pakken. Het geeft je grip en niet langer het gevoel dat het je louter allemaal maar overkomt en jij een hulpeloze speelbal bent van het lot. Al is het wel heel belangrijk te onderscheiden wat je kan veranderen en wat niet. Hoewel: dat is niet altijd even zwart-wit in het leven helaas.

Iets kapotdenken is ook een kunst

Wat ik dan wél wil zeggen? Dat ik mezelf er alvast op betrap dat als ik er teveel over ga nadenken om dat er NU een oplossing moet komen ik alsmaar meer en dieper verwikkeld geraak in een vermoeiende warboel van gestresste gedachten. Want vlugvlugvlug: ik moet het NU weten hoe dit aan te pakken. Onzin natuurlijk. Hoezo moet ik alles NU opgelost hebben? Wie zet er mij zo onder druk dan? De enige waardoor ik dat opgejaagde gevoel krijg is mezelf. Blijven nadenken en nog meer nadenken tot je de ultieme oplossing vindt is zowat het vermoeiendste onproductiefste plan ter wereld, maar toch kunnen we het moeilijk laten. Nadenken moet er zijn, impulsieve reacties zijn immers niet altijd de handigste. Maar je kan ook iets teveel doen.

Je kan niet toveren

Allereerst: adem in – adem uit. En dan zie je jezelf bezig en vind je jezelf een vermoeiend mens en ook wel grappig. DAT is het punt waarop je écht aan de slag kan. De realiteit zinkt in je hoofd. Die problemen ontstonden niet in één seconde, dus ze gaan ook niet in één seconde weer weg zijn. Helaas. Geduld. Niet leuk om te beseffen dat je nog een tijd met dat vervelende gevoel van Het Probleem moet samenleven. Maar dat is wel het geval: ook lastige dingen vragen tijd. Rouwen, werk vinden, afvallen, aankomen, scheiden, revalideren, quarterlife, midlife of afterlife… Noem maar op. (Schiet niet op de boodschapper van die waarheid, ik zit er voor niks tussen. Het is niet mijn fout dat het leven zo in elkaar zit. 🙂 )

Geheime wapen

Geduld is je geheime wapen. Wees er trots op dat je stappen naar de overkant klein zijn, maar wel stevig en duurzaam. Laat je niet ontmoedigen door het feit da je de volledige oplossing nog niet kan zien. Vergeet de grote sprongen, want je weet zelf dat je dan gegarandeerd op je smoel gaat. Daar ga je je alleen nog slechter van voelen. En gooi je algauw de handdoek helemaal in de ring.

Avonturenroman

Laat je niet uit het lood slaan als onderweg al eens iets “mislukt”. Het is immers een teken dat je de dingen aanpakt! Dat verdient aanmoediging, geen awoe-gejouw. Balen en falen horen erbij. Geduld weet je nog: telkens weer rechtkrabbelen en op je doel afgaan. We willen het niet altijd horen, I know. Het klinkt dan ook als een saaie boodschap. En toch. Wees de knappe, stoere, overschrokken held(in) in je eigen avontuur. De draak gaat aan kracht verminderen, dat moet je onthouden. Ook al lijk je geen stap dichter te komen bij je doel, je bent weldegelijk al veranderd door de actie alleen. Groeien en evolueren is lastig maar fantastisch. En dat is waar het om gaat. Focus op de actie, zet elke stap met heel je hart, en laat dat ultieme einddoel maar liggen ginds in de verte. Uiteraard is dat je droomdoel, maar niet je hoofdfocus. Onderweg zijn mag echt ook leuk zijn: wees niet te hard voor jezelf!

Een makkie

Geduldig zijn met jezelf maakt alles gemakkelijker en luchtiger: het geeft je de kracht om door te gaan, op te krabbelen, van strategie te veranderen, kleine overwinningen te vieren. Geduld met jezelf zorgt ervoor dat je durft uitproberen en falen. Je hoeft het immers niet allemaal tegelijk te weten of te kunnen of verwerkt te hebben. Geduld toont je trots te zijn op het feit dat je de dingen aanpakt, of je ze nu op het einde oplost of niet.

Toegift: BZN

Ik weet het. Ook ik vind tijdens het schrijven al de hele tijd dat heel deze blog wel heel erg BondZonderNamerig ruikt. Daarom als kers op de taart hierbij mijn BZN-spreuk: “Geduld… Een schone deugd ja, maar geen simpele.