Afgelopen week was het weer zover. Ik schrik midden in de nacht wakker van een vreselijke droom. Verstijft van angst lig in bed, ik durf me niet te bewegen en mijn hart bonkt als een gek. Langzaam word ik me bewust van mijn omgeving. Ik hoor Bas naast me rustig ademen, er is niets aan de hand, het was maar een droom.

Ik probeer mijn adem onder controle te krijgen en durf weer een beetje te bewegen. De beelden van de droom staan nog op mijn netvlies, slapen durf ik voorlopig niet! Ik pak mijn telefoon en scroll een beetje door Facebook en Instagram, om maar zoveel mogelijk afleiding te krijgen. Daarna doe ik mijn oordopjes in en zet muziek of een podcast op. Heel langzaam begint de adrenaline te zakken en word ik rustiger. Uiteindelijk val ik weer in slaap.

Waar komen deze beelden vandaan?

Elke nacht heb ik hele levendige dromen en af en toe zitten er ook hele enge tussen. Hoe ik erop kom begrijp ik niet. Volgens mijn haptotherapeut zegt het iets over mijn onderbewuste. ’s Nachts verwerk je indrukken die je overdag hebt opgedaan. Maar hoe kan ik nu zo eng dromen? Ik voel me psychisch juist heel goed. Nu ik dit schrijf vraag ik me af of er een link is tussen nachtmerries en de dagen waarop ik heel erg moe ben. Daar ga ik vanaf nu eens op letten. In de droom waar ik in het begin over schrijf, word ik wakker van heel hard geschreeuw/gegil. Op internet vind ik deze uitleg: “Als je anderen hoort schreeuwen in je droom, dan staat dit voor verontrustend nieuws.” Nu hoorde ik inderdaad de dag erop een naar bericht van iemand in mijn omgeving. Toeval?

Ik vermijd het om te kijken naar horrorfilms, maar ’s nachts zie ik in mijn dromen bloederige beelden van mensen die vermoord worden. Ook komen bepaalde beelden steeds weer terug, ik droom wekelijks wel over vriendinnen waar ik in mijn jeugd veel mee omging. Wat zouden zij mij willen vertellen?

Als kind had ik al levendige dromen, ik kan mij nog herinneren dat ik achterna werd gezeten door een groot paars monster met gele stippen. Ik heb een rijke innerlijke belevingswereld en ben een echte beelddenker. Zouden mijn dromen daardoor ook intenser zijn?

Wat kun je doen tegen nachtmerries?

Ik zou zo graag minder willen dromen. Als ik ’s nachts zoveel meemaak, dan kan ik toch nooit uitgerust wakker worden? Op internet worden wel een aantal tips gegeven zoals zorgen voor een vast slaap/waakritme en het vermijden van beeldschermen een uur voordat je gaat slapen. Schrijf je droom op of praat erover zodra je wakker wordt, ook midden in de nachts. Dit kan helpen om het te verwerken. Daarnaast wordt er vaak gesproken over lucide dromen, dat zijn dromen waarin je je bewust bent dat je droomt en zo kun je ze zelf sturen. Deze laatste ervaring heb ik nog niet gehad voor zover ik weet.

Mocht iemand tips voor mij hebben dan hoor ik ze heel graag!