“Tweedehands kleding kopen is echt vies”- ik hoor het mezelf nog zeggen. Nog niet eens zo gek lang geleden kocht ik liever goedkope kleding bij de Primark, H&M, Only en Vero Moda dan dat ik iets kocht wat al door een ander gedragen is. Inmiddels is dit compleet omgeslagen en loop ik niet alleen dagelijks in kleding van Stephanie, maar ook van compleet vreemden. In deze blog lees je waarom ik mijn kleding tweedehands koop en zie je mijn mooiste aankopen.

Waarom wil ik tweedehands kleding kopen?

Mijn keuze om tweedehands kleding te kopen is eigenlijk heel erg egoistisch begonnen. Ik had een leuk leren jasje gezien maar weigerde om er 180 euro voor betalen. Na heel lang Googlen, kwam ik op United Wardrobe hetzelfde jasje tegen. Met het prijskaartje er nog aan maar dan tientallen euro’s goedkoper. Tweedehands of niet, ik moest en zou hem kopen! Het jasje was van perfecte kwaliteit en mijn interesse voor tweedehands kleding was geboren. Inmiddels kijk ik wat verder dan dat het alleen een stuk goedkoper is. Het is namelijk ook een stuk beter voor het milieu en de werkomstandigheden in veel kledingfabrieken is ook niet om over naar huis te schrijven.

Mijn leren jasje én blogster Lauralynn

Voor ik mij in tweedehands kleding ben gaan verdiepen heb ik er nooit echt over na gedacht, maar de mode-industrie schijnt één van de meest vervuilende industrieën ter wereld te zijn. Dit komt door verschillende redenen. Zo komt bij het produceren en vervoeren van kleding onwijs veel CO2 vrij, wordt er voor een simpel katoenen t-shirt ongeveer 2700 liter water gebruikt, de verf van kleding zorgt voor grondwater- en rivierwater vervuiling en ook de afvalberg wordt steeds hoger. Nu wil ik niet zeggen dat ik nooit meer fast fashion zal kopen (ik betrapte me er tijdens het schrijven van deze blog op dat ik een mail van H&M heel geïnteresseerd door zat te lezen), maar dit zijn voor mij wel redenen om wat beter op te letten.

One woman’s trash is another woman’s treasure

Ik wilde deze alinea beginnen met dat ik nog weinig tweedehands items heb, maar onbewust bestaat mijn kledingkast hier al voor 80% uit. Een poos geleden heb ik namelijk een paar vuilniszakken vol kleding van Stephanie gekregen. Dit was allemaal van zulke hoge kwaliteit dat ik nog steeds het idee heb dat dit gewoon allemaal nieuwe kleding was.

Mijn favoriete jurkje uit de collectie van Stephanie

Inmiddels heb ik zelf ook al wat tweedehandse items aangeschaft. Natuurlijk het leren jasje waar ik verliefd op was maar ook een vest, een spijkerjasje en een Ganesha patch. De laatste twee heb ik met een speciale missie gekocht. Tijdens een avondje door Instagram heenscrollen, kwam ik een spijkerjasje met achterop een Ganesha patch en versieringen tegen. Ik ben al jaren gek op deze olifantgod en was daarom op slag verliefd. Helaas stond de prijs mij wel een beetje tegen, 169 euro voor een spijkerjasje is namelijk flink boven mijn budget. Genoeg redenen om zelf een spijkerjasje en een mooie Ganesha patch te kopen en hier het spijkerjasje van mijn dromen van te maken. Het heeft me uiteindelijk €45 euro gekost en ik vind mijn jasje nog veel toffer dan het jasje dat ik eerst wilde hebben.

Het eindresultaat!

Koop jij zelf ook al tweedehands kleding? Of wil je weten waar je de mooiste pareltjes vandaan kunt halen? Laat dan vooral een reactie achter! Dan schrijf ik er in mijn volgende blog meer over.