De maand December is er weer en dan halen wij met zijn allen massaal een kerstboom. Hoe ontzettend leuk dit ook is, het kan ook wat frustratie en chaos op leveren. De boom blijft niet recht staan, je snoer zit in de klit, je lampjes zijn stuk. En meer van dit soort dingen. Hieronder staan wat tips om het zo overzichtelijk mogelijk te houden!

Een kerstboom uitzoeken en thuis opzetten

Bedenk van te voren wat voor boom je wilt. Een spar of een nordman is de meest gangbare kerstboom. De spar is bolletje en kan sneller uitvallen. Een Nordman is een tafelboom, wat betekent dat er ruimte tussen je takken is en je ballen er goed tussen kunnen hangen. Houdt wel rekening met de hoogte van je huis zodat je niet een stuk moet afzagen als je thuis komt. De boom kan in een mand of standaard, dit hangt ook een beetje af of je een boom met kluit hebt of een afgezaagde stam. Let bij een afgezaagde stam ook op de breedte van de stam. Past je kerstboom in de standaard? En vergeet ook niet goed te kijken of de stam niet scheef afgezaagd is want anders moet je deze alsnog recht zagen. Ook is het handig als de boom kan vervoeren in je auto. Bij thuiskomst laat je boom acclimatiseren, dus houdt je verwarming iets lager of zet de boom in een koelere kamer. Met het plaatsen in de standaard, til je de boom in de standaard. Daarna draai de schroeven iets aan, zet de boom recht en draai verder vast. Vergeet daarna de standaard niet met water te vullen.

Een kerstboom opzetten

Haal van te voren de verlichting te voorschijn en check ook even of je lampjes het nog doen. Ik heb altijd een doosje met reserve lampjes. De lampjes kun je namelijk makkelijk vervangen. Althans, dat kan bij lampjes in de vorm van kaarsjes. Het snoer bewaar ik in de orginele doos en om de lengte van het snoer die over is doe ik een elastiekje zodat het niet gaat klitten in de doos. Als je boom groot is, (boven 2 m), heb je twee snoeren nodig en een stekkerdoos (verlengsnoer) om de snoeren in kwijt te kunnen. Als je boom even heeft gestaan en de takken wat uitgezakt zijn kun je gaan versieren. Leg je snoer eerst los over de takken van de boom en bekijk vanaf een afstandje of er overal licht is waar jij het wilt. Je ogen iets samenknijpen helpt daarbij. Mijn boom staat vaak tegen een muur. Die smallere/ lelijkere zijde versier ik niet want dat zie je toch niet.

De boom versieren

Nu kun je de ballen gaan ophangen. Ik heb veel verschillende kleuren ballen. Glas, zilver, zwart, paars, blauw, roze, groen en wit. Ondanks zoveel verschillende kleuren is het toch een geheel. Ik let goed op dat de kleuren door elkaar hangen en je de verschillende kleuren niet te veel naast elkaar terugziet. Ik gebruik haakjes voor de ballen. De touwtjes die er vaak aanzitten als je de ballen koopt, knip ik er af want ik vind dat het veel onrust geeft als je veel verschillende lintjes, strikjes en kleurtjes hebt om de bal op te hangen. Grotere ballen zijn zwaarder en hang ik meer onderin en kleine ballen tussen de takken. De lichte kegelvormige ornamenten hang ik aan de uiteinden van de takken, zodat ze niet te ver doorzakken. Ook is het leuk om doorschijnende ballen voor een lampje te hangen. Het licht schittert er dan doorheen het geeft een mooi effect. Gebruik een trap voor de takken die je niet goed kan bereiken.

Hier een foto van mijn boom!

Je kunt daarna nog wat lintjes of een guirlande aanbrengen. Een piek of een grote strik kan ook als je boom niet te hoog is. Sneeuw uit een spuitbus kan ook een mooi effect geven. Ik vind het zelf vaak wat plakkerig en het kan verkleuren dus die stap sla ik over.

Opruimen

Na dit alles veeg je de losse naalden van de vloer en schuif je de boom op zijn plek waar je hem hebben wilt. Maak een theetje of lekkere warme chocolademelk en geniet van het moment als het klaar is en je kan genieten van je mooie boom!