Sint, kerst en Nieuwjaar. Ze zijn er weer de drukste dagen van het jaar. Nu heb ik zelf geen kleine kinderen meer met Sinterklaasstress. Maar ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Slapeloze nachten, vroege ochtenden en vaak de twijfel bij ons als ouders zullen we het gewoon niet vertellen?

Want ondanks dat het een magische tijd is waar veel mooie familieherinneringen worden gemaakt op pakjesavond. Zijn er voor de ouders in kwestie vaak een hoop mindere momenten. Soms kunnen kinderen zo zenuwachtig worden. Door het sint feest zelf maar ook door Sinterklaasjournaal en in mijn geval was opa vaak de boosdoener. Hij bedoelde het goed maar mijn jongste was vaak zo op van de zenuwen dat het niet echt hielp.

Nu is hij zeventien en heeft hij geen slapeloze nachten meer voor Sinterklaas gelukkig. Hier in huis doen we ook niet echt iets aan de Sint sinds een paar jaar. Ook bij Kerstmis liggen er geen bergen cadeautjes onder de boom. Wij proberen vaak iets te ondernemen met elkaar. Een dagje Efteling en we zijn ook wel eens spontaan naar Parijs gereden.

Samen op pad voor sint en kerst

Dit jaar gaan we met z’n drieën naar Barcelona in het laatste weekend van de kerstvakantie. Een Sint/Kerst/nieuw feest in één gecombineerd met mijn verjaardag. Met z’n allen op bezoek bij het oudste kind. Voor het eerst. We zijn allemaal al eens apart geweest maar dit is voor de eerste keer dat we met ons vieren in Barcelona zijn. Ik kan zeggen dat we daar allemaal wel zin in hebben.

De feestdagen zijn vaak overladen met familiebezoeken en bergen voedsel. Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar niet zo van ben. Wij doen het graag rustig aan. Ik ben graag thuis op de bank met Oudejaarsavond. Ik hoef geen bergen visite, ik kijk het liefst samen met mijn lief de oudejaarsconference in mijn pyjama om na twaalf uur voor het raam naar het (verboden) vuurwerk te kijken.

Het verplichte plaatje

En toch denk ik ieder jaar weer moeten we niet iemand uitnodigen? Want dat is toch wel het sociaal bijna verplichte plaatje. Kerstmis vier je met lange gevulde tafels zoals je ziet op de televisie. Vol met familie die het wonderbaarlijk goed kunnen vinden met elkaar. Niemand heeft een boos hoofd en iedereen lacht. Er zijn met kerst alleen maar vrolijke mensen aan je overvolle eetkamertafel.

Je viert Oudjaar niet samen op de bank want dat is zielig. Je hoort oudere mensen soms bijna in tranen zeggen dat ze helemaal alleen zijn dit jaar. En als dat niet je eigen keuze is dan is dat natuurlijk heel verdrietig. Want Oudjaar moeten de glazen klinken tussen veel mensen. Kijken we samen het cabaret op de televisie en vind iedereen dat leuk of luisteren we samen de finale van de Top 2000. En toch geniet ik net zo van het Oudjaar als we het gewoon samen vieren. Want is dat uiteindelijk niet het belangrijkst. Dat je het viert zoals jij het wil vieren en als de rest van je gezin dat ook fijn vind dan is dat prima.

Ik wens iedereen een stressvrije Decembermaand toe en geniet van de feestdagen op de manier dat jij ervan wilt genieten.