De demping in de nieuwe Air Unit van het Amerikaanse Nike is een onderwerp waar we graag over schrijven. Niet alleen omdat het Nike is; een van de sportmerken die wij zelf graag dragen en vaak genoeg gebruiken voor onze outfits. Ook niet omdat het om Nike Air Max gaat, die schoen stond een paar decennia geleden voor een grootse doorbraak en daarover is al heel veel over geschreven. Schrijven over een van de nieuwste dempers van Nike gaat over de Nike Air Max 720. Die nu te verkrijgen is.

In de promotie, de ontwerpen en de durf om te vernieuwen kent Nike geen grenzen. Dit maakt men benieuwd naar welke modellen er op de markt gaan komen. En Nike stelt daarin zelden teleur. Nooit eigenlijk. Gaan ze dit keer nog verder met functionele details? Of met de opvallende en kleurrijke afwerkingen? Spannen ze de kroon met een iconische campagne? Nike Air Max 720 gaan zijn eigen weg in de tocht naar een schoen voor de sportieve en moderne man.

Nooit eerder kwam Nike met een Air Max-unit van deze lengte. Liefst van onder de teen tot de onderkant van de hiel geeft de verwerkte lucht een comfortabel en levendig loop gevoel. Tel daarbij op dat de nieuwste Max ook nog eens uitblinkt met de hoogte van deze unit. Voorgangers gingen dus onder dit cijfer door: in de Nike Air Max 720 is een Air-unit van 38 millimeter verwerkt.Dat is een hoop lucht voor dat stukje onder het bovenwerk. Als echte Nike liefhebber kan je daar optimaal van blijven genieten. Zowel horizontaal als verticaal is het luchtraam zichtbaar; dan weet je direct dat de naam 720 is afgeleid van het 720 graden luchtperspectief. Blikken kunnen gewoonweg niet om die Air-unit heen.

Minstens zo opvallend zijn de gebruikte kleurstellingen in de schoen. Nike zou niet langer doorgaan als Nike als daar geen idee achter zit. Want valt er daar dan aan op? Natuurtinten vormden de inspiratiebron voor het ontwerpteam, als het op de kleuren aankwam dan. Verrassenderwijs zorgt Nike hiermee vol een regelrechte tegenstelling in de uitstraling…

Want die is buitengewoon futurisch. De Air Max 720 gaat aan niemands neus onopgemerkt voorbij. Glooiende lijnen over het bovenstuk gaan samen met een naar de achterkant oplopende zool. En rondingen die deze stijl het laatste zetje geven. Futurisme versus natuur dus: Nike brengt twee werelden bijeen in het model.

Fantasie is niet eens nodig om in de kleurencombinaties natuurlijke verschijnselen te herkennen: lavastromen, het noorderlicht, de melkweg en zonsondergangen rollen allemaal uit de koker van Nike. Verpakt over een schoen die zelfvertrouwen en lef uitstraalt. 

Wat valt nog meer op aan dit gloednieuwe pareltje? Voor driekwart maar liefst bestaan de materialen uit productieafval. Oftewel: duurzaamheid is een hoog goed. Letterlijk in de materialen en dubbelzinnig in de Air-unit onder de schoen. De rubberen buitenzool combineert in de Nike Air Max 720 met textiel en synthetisch materiaal. Het recept voor stijlvol en luchtig.