Vroeger was het vinden van een vaste loonbaan onderdeel van mijn perfecte plaatje voor de toekomst. Helaas heeft het chronisch ziek zijn bij mij behoorlijk wat roet in het eten gegooid. Inmiddels ben ik sinds eind 2015 zelfstandig ondernemer en eigenaar van mijn eigen bedrijf, Lief Media. In deze blog vertel ik je wat het ondernemen precies inhoud en hoe ik dit als chronisch zieke ervaar.

Kwispelen

Ik las laatst van iemand de vraag ‘waar ga jij echt van kwispelen?’. Misschien een beetje gekke woordkeuze, maar er schiet je nu vast wel net juist die ene passie of dingen waar jij blij van wordt te binnen. Vooral wanneer het gaat naar de zoektocht van een baan en de keuze om zelf te gaan ondernemen speelt passie een belangrijke rol. Niet zo heel gek, want als jij zelf je eigen baas bent, moet je natuurlijk volledig achter jouw bedrijf en aangeboden product en/of diensten staan. Je bent zelf de harde kern, moet zelf op zoek naar jouw ideale klant en jezelf dan ook nog eens succesvol naar deze klant proberen te bewijzen of verkopen.

Uitkomst

De opzet van een eigen bedrijf is an sich dan ook al een behoorlijk vak apart. Tel daarbij nog eens de struggles en beperkingen van een chronisch zieke bij op en de tegenslagen komen je soms in het meervoud tegemoet. Toch is het ‘eigen baas’ zijn voor mij persoonlijk een hele uitkomst. Je kunt namelijk zelf je eigen uren inplannen, precies doen wat jij leuk vindt en werken waar en wanneer je wilt. Vooral het ‘wanneer’ is bij mij als chronisch migraine patient al cruciaal wanneer het gaat om de zoektocht naar de perfecte werktijden.

Doorzettingsvermogen

Naast passie vergt dit alles uiteraard ook een enorm doorzettingsvermogen. Geduld is een schone zaak wanneer je voor eerst daadwerkelijk echt voor jezelf gaat beginnen. Je zult veel geld en tijd moeten investeren, lang met jezelf moeten brainstormen over wat jij precies aan wie gaat aanbieden en hoeveel tijd je bereid bent hier aan te besteden. Ook moet het zelf dingen ondernemen er al goed ingebakken zitten. Ben jij eerder iemand die liever de kat uit de boom kijkt of altijd richtlijnen of aansturing nodig heeft, dan zal het constant zelf initiatief moeten nemen je behoorlijk tegen kunnen vallen.

Onbegrensd

Het leven van een zelfstandig ondernemer is behoorlijk onbegrensd. Je staat met je werk op en je gaat er vaak ook weer mee naar bed. E-mails en WhatsApp berichten beantwoord ik vaak tussendoor en de lijnen tussen ‘werk’ en ‘vrij’ lopen meer door elkaar dan ever. Omdat dit soms juist het tegenoverstelde is van het chronisch ziek zijn plaatje is, kan dit ook wel eens behoorlijke valkuilen met zich meebrengen. Zo heb ik twee mede zelfstandigen als backup voor als het werk mij net even te veel wordt of mijn ziekte mij in de weg staat, zorg ik dat ik niet te veel opdrachten of werkzaamheden tegelijk inplan en denk ik er ietsje langer over om ’ja’ te zeggen tegen een spoedopdracht.

Een hoop dingen om rekening mee te houden en keuzes om te overwegen wanneer je voor jezelf begint dus! Het grootste kernwoord binnen ‘mijn’ ondernemen is en blijft voor mij dan ook de passie en liefde voor mijn vak. Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk (ook al is dit negen van de tien keer gewoon lekker thuis in mijn eigen huisje) en geniet van iedere nieuwe uitdaging die op mijn pad komt. Soms kom je nog wel eens wat minder leuke dingen tegen (denk bijvoorbeeld aan die steeds terugkerende omzetbelasting!) maar soms biedt het ook juist de ultieme uitkomst. En, vooral onthouden: where there’s a will, there’s a way!