Het is nu alweer enkele jaren dat ik mag meebloggen op JustLiveBlog. Het begon met mijn impulsieve reactie op dat ene berichtje op Facebook. En zo kwam het dat op een dag een Vlaams niet-meer-zo-jong-maar-uiteraard-wel-altijd-zeer-hip meisje verzeild raakte bij die lieve blogbende van de JustLivers.

Gordijnen

Maar eigenlijk… Na wat diepgaand onderzoek, bleek het altijd al voorbestemd. Bekijk mijn leven en je wist het al. Het begon namelijk nog voor mijn geboorte. Toen mijn ouders uit hun appartementje verhuisden naar het huis dat na al die jaren nog steeds bekend staat als Ons Huis, bleken ze de overgordijnen niet te kunnen recycleren. En zo kwam het dat ze de nieuwe bewoners van hun appartement ontmoetten. Want ja, die wilden de gordijnen maar wat graag overnemen. Daar werd een band gesmeed tussen “Holland” en België. De nieuwe bewoners kwamen uit het exotische Nederland, stel je dat eens voor!

Exotisch

Zo kwam mijn meter alvast in mijn leven, een hele tijd voor maar iemand een idee had van mijn latere bestaan (Laat staan of ik een jongen of meisje zou zijn). Ik wist het zelf nog niet eens.

Nu, na al die jaren, ben ik nog altijd blij met mijn “exotische” meter. Al klinkt Nederland intussen minder ver in de oren als je “groot” bent, onze band blijft speciaal. Jarenlang ging ik enkele dagen logeren bij haar voor mijn verjaardag, een traditie gestart na mijn operatie en het overlijden van haar lieve man.

Kortom: ik had Nederland al in mijn hart zitten nog voor ik kon zitten. En dat is best bijzonder als je opgroeit ergens in het Antwerpse waar Nederlander-grappen nog steeds de voorkeur krijgen! 😉

Bijkomende bewijzen

Vond je bovenstaand argument nog niet doorslaggevend genoeg? Wacht even: er is meer! Zo was tot voor heel kort mijn huisdokter al decennialang een Nederlandse die na haar studies bleef “plakken” in het zuiderse België. Ze zou dat trouwens nog zijn als ze niet onlangs was gestopt met “huisartsen”. Haar woordenschat werd met de jaren wat Vlaamser, de klanken bleven.

Verder werkte ik een tijdje voor Nederlandse bazen. Toch ook niet niks… 😉 Niet mijn meest favoriete periode, maar neem dat maar niet te persoonlijk. Spijt heb ik er trouwens niet van: ik hou er een aantal good old friends for life aan over. Je ziet het: Nederland heeft zo zijn meevallers voor een Belgje.

Voor de volledigheid dan… had ik een vriendin die jarenlang in Nederland woonde, Nederlandse medestudenten en collega’s. Laatste nieuwtje: de nieuwe buurvrouw beschikt over Nederlandse roots! Ik lees ook al eens iets van een Nederlandse schrijver, en volg Nederlandse bloggers. En ongetwijfeld vergeet ik zo nog wat linken. Wat we ook beweren: Nederland en Vlaanderen zijn meer verbonden dan de grappen doen vermoeden.

In de sterren

Lang verhaal kort: geef toe, als je dit leest, weet ook jij dat deze blog nog voor mijn geboorte in de sterren geschreven stond. Ik hoef hem nu dan ook gewoon maar even over te typen. 😉

Kortom… of ik het nu leuk vind of niet: het was onvermijdelijk. Dus ik kan er maar beter het beste van maken toch? 😀 Wees gerust lieve Nederlandse lezertjes: ik heb er nog geen ogenblik spijt van gehad. De vraag is wat mijn Nederlandse collega-bloggers vinden van de Vlaamse invasie… Ik hoop maar dat ze een goede therapeut hebben! 😀