Dat het bestaat! Dat het kan! Wat het allemaal kan… Echt bizar, zo een lichaam. Als je er even over nadenkt, is het echt pure magie als een lichaam gezond is en als alles “werkt” zoals het hoort. En is het misschien ook te begrijpen dat er al eens iets mis kan gaan. Ons lichaam zit zo bijzonder in elkaar.

Ontploft hoofd

Bij uitbreiding is de hele wereld bizar bijzonder: allemaal atoompjes en energie wat samengehouden wordt tot rotsen, gras, een bloempluisje, je overgordijn en je lievelingsroman en ja … ook ons lichaam. Maar als ik daarover begin na te denken, staat mijn hoofd op ontploffen: zo immens is dat om allemaal te bevatten. Het maakt dat je je heel klein voelt, maar dan op een goeie manier.

Respect!

Respect dus voor dat wonderlijke lichaam! Gewoon al het feit dat het meteen aan de slag gaat met wat wij eten en dat de stofjes die het uit onze voeding haalt, perfect naar de juiste plek stuurt waar de ontvanger weet wat het ermee kan aanvangen. Begrijp jij er iets van? Ja, begrijpen als in de zin van “zo werkt onze spijsvertering” uit de schoolboeken, dat doen we. Maar echt begrijpen? Hoe dan?

Echt bizar, zo een lichaam

Een lichaam doet zoveel goede dingen voor je! Elke dag, elke minuut, elke seconde. Ja, ook als er heel wat mis gaat en jij je beroerd voelt. Ook als je een paar diagnoses hebt waar jij en je lichaam mee worstelen. Je lichaam werkt zo hard om jou elke dag hier van dienst te zijn. Zoveel functies, die allemaal op wonderlijke wijze samenwerken. Bizar dus dat er niet meer fout loopt, als je er even dieper over nadenkt. Wist je dat je lichaam altijd meer goed zal doen voor je, dan dat het dingen verkeerd doet? Ook al loopt er heel wat fout?

Kracht

Ben je nog niet overtuigd? Omdat je midden in een flare zit en het echt niet fijn voelt vanbinnen? Ik voel met je mee. Uiteraard zijn er momenten dat je helemaal geen boodschap hebt aan het feit dat je lichaam vòòr je werkt en niet tegen. Maar misschien kan je er ook wel kracht uit putten dat je lichaam zo fantastisch in elkaar zit en hard werkt, net zoals jij hard werkt aan hetzelfde doel. Je wil allebei hetzelfde; namelijk zo goed mogelijk leven met wat we hebben gekregen. Je lichaam is niet je vijand, maar wil je vriend zijn.

Quiz

Zal ik anders met een aantal interessante weetjes strooien? Dan heb je gelijk weer quizmateriaal. (Vergeet me niet te bedanken als je de felbegeerde beker wint in de plaatselijke parochiezaal/dorpskroeg.) Hier komt ie!

Ons skelet vernieuwt zich elke 10 jaar, onze maagwand elke 4 à 5 dagen. In een volwassen lichaam circuleert het bloed zo een 19315km per dag. Per dag! Echt bizar, zo een lichaam… Ons brein verbruikt zoveel stroom als een lamp van 10Watt. Te gek! Ademen, dat doe je wel 20 000 keer per dag. En elke dag, elke minuut, dat hart van ons maar pompen, trouw op post, zonder snipperdag of ouderschapsverlof. Daar zou je toch hartkloppingen van krijgen! En dan nog iets: we beginnen vanuit 1cel, 1klein miezerig maar o zo krachtig celletje, om te ontwikkelen tot een lichaam met een 30 tot 37,2 biljoen/ meer dan 30000 miljard cellen! Onze melkweg telt ocharme maar 100 miljard sterren. Geef toe; dat is toch allemaal iets waarvan je niet anders kan dan bewondering en respect voor te hebben?

Je favoriete trui

Inderdaad, ik weet het: onze lijven worden ouder en nee, ze zijn niet kneedbaar tot de laatste trend op instagram. Maar eigenlijk is het jammer dat we zoveel energie stoppen in het bereiken van het ideale (onbereikbare)lichaam, terwijl we niet meer zien dat het eigenlijk al fantastisch genoeg is. We moeten niets veranderen om een supercool lichaam te hebben. Want dat hebben we al. En dingen die je koestert, gooi je ook niet zomaar weg als er wat sleet o komt. Geef maar toe: van je favoriete mok is een stukje af, maar geen haar op je hoofd dat denkt om ze weg te gooien. Of die lievelingssweater waarvan je niet meer goed weet wat de oorspronkelijke kleur nu weer was en de kraag gerafeld is, die zit zo lekker! Wel, je lichaam mag ook blijven! Gedeukt, verkleurd (soms letterlijk), en een beetje versleten.

En het strafste van dit hele verhaal? Wel, je lichaam doet al die magische en belangrijke dingen voor je, ook als jij het afwijst, ook als jij er boos op bent, ook als het je teleurstelt. Het is onze trouwste compagnon. Zullen we proberen er een beetje lief voor te zijn?