Kerst is voor mij een gezellig samenzijn met je geliefden en familie. Lekker eten, drinken en mijmeren over het afgelopen jaar. Samen herinneringen ophalen aan vroeger, toen geluk nog heel gewoon was.

Want natuurlijk vier ik dit jaar mijn 37ste kerst, en dat is een prachtig gegeven maar het gaat niet allemaal vanzelf! Voor het derde jaar vier ik kerst zonder papa, een waar gemis aan de eettafel, en ook manlief viert al zo’n twintig jaar kerst zonder zijn geliefde moeder. Een gemis wat slijt maar een leegte die blijft.

Toch zijn we beiden enorm dankbaar dat wij alweer dertien jaar samen deze fantastische dagen mogen doorbrengen. Afgelopen Januari was ik gigantisch ziek (sepsis) en leken onze dagen samen geteld. Wonder boven wonder herstelde ik en kunnen we dus samen shinen aan de kerstdis. We zullen dit jaar dus ook echt extra genieten en dankbaar zijn voor het feit dat we op 1ste Kerstdag samen wakker worden en kunnen genieten van een heerlijk ontbijt, met Brabantse worstenbroodjes en beschuit met blauwe muisjes!

Voor mij geldt echt het gegeven dat je kerst samen viert maar toch denk ik ook aan hen die een eenzame kerst vieren. Aan de bejaarden die hun partner hebben verloren en geen kinderen hebben. Zij die elke dag uitkijken naar het bezoekje van de thuiszorg voor een kopje koffie en een verzetje. Of de patiënten in het ziekenhuis, die te ziek zijn om te beseffen welke dag het überhaupt is. De ouders van hele zieke kindjes, die wensen dat de kerst zo snel mogelijk voorbij is en “alles weer normaal” is in hun leven.  Cliënten in een hospice die werkelijk hun laatste Kerstmis vieren. Mensen in de psychiatrie die in een psychose zitten en zich totaal niet bewust zijn van tijd en plaats, die vaak vervreemden van familie en vrienden en in een isolement terechtkomen.

Al deze mensen verdienen het dat zij worden genoemd en aan ze wordt gedacht tijdens het kerstdiner, want je kan nog zoveel kruiden en specerijen toevoegen aan je gerecht, wanneer het in de basis niet goed zit zal je dit altijd blijven proeven!

Eet smakelijk!