PAS OP: SPOILERALERT!!

Hier “Fangirl to the MAX” als het gaat om Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children. In 2011 kreeg ik het eerste boek in handen nadat ik het gereserveerd had bij de bibliotheek. Ik las de beschrijving op bol.com en was gelijk verkocht: “dat boek moet ik lezen!” Ik had het boek dan ook binnen een week uit en wachtte met smart op het tweede boek. Net voor het tweede boek uit kwam, werd de film aangekondigd, maar het zou nog wel een paar jaar duren tot hij uit kwam. Ook het tweede en derde boek verslond ik alsof het pizza’s waren. En nu heb ik alle boeken in mijn bezit, in het Nederlands en Engels, de graphic novel van het eerste boek en het sprookjesboek dat in het derde boek gebruikt wordt.

Er kwam steeds meer informatie over de film naar buiten; geregisseerd door Tim Burton, opgenomen bij een landhuis in België en ook de cast en uiteindelijk de trailer. Bij het zien van de eerste trailer was ik gelijk verliefd op het liedje dat in de trailer gebruikt wordt “There’s a new world coming, and it’s just around the bend.” De verhaallijn die naar voren komt in de trailer is echter heel anders dan in de boeken, dus ik had zo mijn twijfels over de film.

En nu, na lang wachten, is de film eindelijk in de bioscoop. Ik was hyped en ben gelijk op 29 september naar de film gegaan, had de beste plekken en zat klaar met mijn 3D-opzetbrilletje voor op mijn brilletje klaar.

De film begint

De foto’s die in het boek zitten zijn opnieuw genomen, maar nu met de cast van de film, leuk gedaan, dacht ik. Het verhaal begint, Jacob Portman komt in beeld; yep, past bij mijn idee van Jacob, maar er zijn een aantal kleine dingen die verandert is in de verhaallijn (maakt gelukkig niet uit voor the overall story). Ogen die uit hoofden worden gehaald door de Hollowgasts?! Weird.. zo zit het niet in de boeken, maar wel creepy. Emma en Olive zijn van naam gewisseld? Ook gek.. naja, en meer van dat soort dingen.

Verhaallijn

Tim Burton heeft een prachtige film neergezet en het verhaal wat minder gruwelijk gemaakt, wat goed is voor de kleine kijkers onder ons. Ook is de hele verhaallijn makkelijker gemaakt, waardoor het beter te volgen is in een film van 127 minuten. Ze hebben de grove verhaallijn van de drie boeken in één film proberen te zetten en de graphics en special effects zijn geweldig gedaan. Het einde van de film weegt echter niet op tegen het eind van het boek. Het is een beetje een ‘grappig’ verhaal geworden, terwijl de boeken gruwelijk, grof en spannend zijn.

Eerst film dan boeken

Wat ik iedereen daarom wil aanraden die de film nog niet gezien heeft, of de boeken gelezen, maar toch dit (klein beetje) spoilerbericht heeft gelezen, eerst naar de film te gaan en dan de  boeken te lezen. De boeken zijn angstaanjagend, gruwelijk, een beetje vies, maar sprookjesachtig. Ransom Riggs is een fantasievolle schrijver die je weet te raken, mee te sleuren en je zelf een ‘peculiar’ te laten voelen.

Duik in het verhaal van The Peculiars en ga mee naar 3 september 1943.