Het is vaak de eerste gedachte die iemand heeft: “Waarom ik? Waarom overkomt mij dit.” En het is een logische gedachte. Maar in deze blog deel ik met je waarom het geen zin heeft en hoe je je energie beter kan besteden. Want, eerlijk, denk je dat je ooit een antwoord op de vraag krijgt waarom dit jou overkomt?

Focus je gedachten op hoe je de situatie kan veranderen

De betere vraag is: “Hoe ga ik deze situatie veranderen?”. En tuurlijk, als je ziek bent gebeuren er miljoenen dingen die je niet verwacht. Maar bekijk de situatie is van een afstand, is dit niet hetzelfde met iemand die in de schulden zit en ineens een rekening krijgt die hij niet ziet aankomen? Of de auto die ineens kapot gaat, waarvoor je geen geld opzij gezet had. Het geldt op alle vlakken in het leven, ziek of zonder ziekte.

Probeer je gedachte te verzetten naar wat gebeurt er op dit moment

Levende met meerdere ziektes, is het voor mij altijd eerst uitzoeken wat er in mijn lijf gebeurt. “Waar zit de pijn?”, “Wat heb ik afgelopen week gedaan wat deze situatie heeft kunnen beïnvloeden?”, “Ben ik mijn medicatie vergeten?”, “Moet ik een arts inschakelen?”. Dat zijn een aantal van de eerste vragen die je jezelf moet afvragen. Uiteraard zijn er nog veel meer. Want het begint allemaal met je eigen lijf kennen en signalen herkennen.

Soms moet je stoppen met het bedenken wat er had kunnen gebeuren en wat er had moeten gebeuren. Je moet in het nu leven. Stop met het proberen om het te begrijpen, maar focus op het overleven van die moeilijke tijd. Want hoe sneller je het kan overleven, hoe sneller je het kan gebruiken in je leven. Hoe sneller je een les van die situatie kan leren, en hoe sneller je een perspectief krijgt. En iedereen gaat moeilijke situaties krijgen in het leven. Jij gaat er doorheen, je buurvrouw gaat er doorheen, je beste vriendin, en ga maar door. .Je gaat opnieuw, en opnieuw en opnieuw klappen krijgen. Het is de uitdaging voor jou om een les te leren van de situatie, om te stoppen dat het zich keer op keer opnieuw herhaald.

Kan ik op dit moment de situatie veranderen?

Ik zat deze week in een situatie waar ik geen controle over had, een belangrijke afspraak. Namelijk mijn herkeuring van het UWV. In deze keuring wordt er gekeken of ik nog wel ziek genoeg ben om een uitkering te krijgen. De laatste keer was dit een verschrikkelijke ervaring, dus vandaar dat ik direct in stress modus schoot. Ik werd op mijn vakantie gebeld om een afspraak te maken, en terwijl ik dat telefoontje opnam, voelde het alsof een hand mijn keel dichtkneep. En ik heb daar even een paar uur flink van gebaald. Want mijn hele vakantie ging om ontspannen, helen, maar vooral bijkomen van 10 jaar chronisch ziek zijn, een burn out, afbouwen van enorme doseringen opiaten en al 7 jaar niet meer naar het buitenland geweest zijn. Maar na een paar uur dacht ik: Kan ik dit veranderen op dit moment? Mijn antwoord was: Nee. Oké, dacht ik. Dus ik kan nu niks aan de situatie aanpassen. Dan ga ik het nu loslaten. Want ik kan nu niet de toekomst veranderen en de uitkomst horen van dat gesprek en daar naar handelen. En dat is precies hoe ik de hele week zodra ik enige vorm van stress voelde mijzelf die vraag opnieuw stelde. “Kan ik op dit moment de situatie veranderen?”…

Een les die ik geleerd heb van het chronisch ziek zijn

Als ik een les geleerd heb van het chronisch ziek zijn, en met levensbedreigende ziektes waarmee ik jarenlang op het randje van de dood heb geleefd, meerdere malen afscheid moeten nemen, met de zorg van een jong kind, is het wel het leren leven in het NU. En dat klinkt zo “gemakkelijk”, “dat doe je wel even..”. Maar nee, dat is een dagelijks proces .Een manier van leven. Proberen geen zorgen te maken over dingen die je NU niet kan veranderen.

You got this!