Soms ben ik een brave meid maar soms ook lekker stout. Nu is het aan de lezer hoe deze eerste zin geïnterpreteerd wordt…De eerste zin van braaf naar lekker stout kan helemaal verkeerd opgevat worden. Verander ik opeens voor de lezer in een stout beest zonder dat ik mij daar van bewust ben. Dit overkwam mij ook in een instagram post. Gelukkig kon ik het makkelijk terugdraaien maar ik besefte maar weer eens hoe woorden verkeerd begrepen kunnen worden.

Instagram

Natuurlijk ben ik stout. Ik heb vaak de neiging als ik iets “roods” zie dat dat bij mij als een rode lap werkt. Dan verander ik in een 4-jarige en wil ik daar aankomen. Zo moest ik onlangs ergens lang wachten en een grote rode knop daar in de wachtkamer blijf mij maar aanstaren. Het riep nog net niet “Ank, druk op mij, druk op mij!”. Ik maakte uit verveling er een foto van en plaatste hem op Instagram met het onderschrift “Zal ik het doen?”

Niet braaf door de hashtag Lekker Stout

Deze post op Instagram werd extreem veel geliked. In eerste instantie dacht ik naïef dat veel mensen zich herkende in mijn humor. Totdat ik ook veel rare volgers kreeg werd het mij opeens duidelijk. De #lekkerstout werd wat anders opgevat dat ik het bedoelde…De verkeerde woordkeuze zorgde ervoor dat ik ineens in een heel ander circuit terecht kwam. Die dachten bij “stout” aan iets heel anders dan op een brandalarm drukken uit verveling. Gelukkig was het nu slechts een tekst maar zoiets kan ook gebeuren met een onschuldige foto of filmpje.

Fout filmpje

Foto’s en filmpjes gaan niet makkelijk van internet af en helaas zijn er gestoorde mensen die daar rare dingen mee doen. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van dit gevaar. De gevolgen hiervan zijn dan niet te overzien als iemand hun foto of filmpje bewerkt of doorstuur terwijl het eigenlijk prive was.. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor jongeren want iedereen kent waarschijnlijk het verhaal wel van Patricia Paay. Natuurlijk zijn we zelf verantwoordelijk wat wij op het internet zetten, sturen of delen Maar het komt er in ieder geval op neer dat zowel jong als oud kwetsbaar is op het internet en we soms niet goed nadenken over de ellende die soms daarna niet te overzien is.

Fotorolletje

Digitale foto’s zijn leuk en makkelijk, maar worden soms ook snel gedeeld en soms is dat niet gewenst. Misschien moeten we maar terug naar het ouderwetse fotorolletje. Delen wordt dan lastiger en het is veel spannender. Maken we onze “lekkere stoute foto’s” met een fototoestel en halen we na twee weken deze weer bij de fotograaf op en dan is hij de enige die weet hoe stout iedereen is. Blijven we voor de buitenwereld allemaal blije brave mensen 😉